Ajatuksia oikeudenmukaisesta verotuksesta

28. helmikuuta 2011

Tulevien vaalien yksi suuri teema on verotus. Tämä puhutti myös Satakunnassa. SDP on lähtenyt vaaleihin kärkinään työ ja oikeudenmukaisuus. Verotus on yksi keskeinen asia, jota tulee oikeudenmukaistaa. Meille tämä tarkoittaa, että ihmiset maksavat veroja maksukyvyn mukaan. Rikkaat enemmän, köyhät vähemmän.

Tämä ei ole kaikkien puolueiden linja. Kokoomus esimerkiksi on esittänyt arvonlisäveron kiristämistä. Tasaveroja, kuten alv:a kiristettäessä maksukyvyn mukaan verojen asettaminen ei toteudu, koska alv:a maksaa yhtä paljon köyhät ja rikkaat.

Alv:n lisäksi energiaveroja maksavat köyhät ja rikkaat yhtä lailla. Energiaveron korotuksen myötä öljyllä tai sähköllä omakotitaloaan lämmittävä perhe maksaa vuodessa 250€ enemmän, tuloista riippumatta. Meidän mielestämme tämä ei ole oikein.

Verotus, energian hinta, ja asumisen hinta ovat asioita, joissa tulevalla hallituskaudella on paljon tehtävää. Tehtävää riittää näiden kulujen oikeudenmukaistamisessa, suhteuttamisessa tuloihin.

Valtiontalous, yhteinen kassamme siis, on noin 8 miljardia tämän vuoden jälkeen "pakkasella". Verotus tulee tästäkin syystä olemaan aivan keskeinen asia tulevan vaalikauden päätöksenteossa. Ei ole yhdentekevää millä keinoin puuttuvat varat kootaan. Verouudistus pitää tehdä oikeudenmukaisesti, siten että maksukyky muodostuu veronkannon punaiseksi langaksi. Tässä pähkinänkuoressa SDP:n veromalli:

Sosialidemokraatit haluavat

verottaa enemmän pääomatuloja ja varallisuutta
keventää kaikkein pienituloisimpien verotusta perusvähennystä nostamalla
säätää pankkiveron
lisätä verotuloja harmaasta taloudesta
lisätä jäteveroja
nostaa maltillisesti alkoholi- ja tupakkaveroa


Sosialidemokraatit eivät halua

kiristää arvonlisäveroa ja muita tasaveroja
lisätä kotitalouksien energiaveroja
nostaa asuntojen kiinteistöveroa
keventää nyt ansiotulojen verotusta
poistaa asuntolainojen korkovähennystä


Lisää tietoa täältä: http://www.sdp.fi/sites/default/files/politiikka/tyon_ja_oikeudenmukaisuuden_puolesta_ladattava.pdf


Blogi