Esittäytymiskirjeeni Sinulle

Olen 41-vuotias, avioliitossa, 2-vuotiaan pojan äiti, luokanopettaja, kasvatustieteiden maisteri, kaupunginvaltuutettu, musiikin ja liikunnan harrastaja, kirkon jäsen, isosisko kolmelle sisarukselle ja kummitäti kahdeksalle lapselle, joista yksi on Keniasta. Olen työskennellyt 14 vuotta Vaasan vaalipiirin kansanedustajana, kuusi vuotta SDP:n puheenjohtajana sekä kolme vuotta valtiovarainministerinä ja pääministerin sijaisena. Kokemusta on niin yhteisten asioiden hoidosta kuin "ensimmäisenä naisena" toimimisesta.

Tie politiikkaan

Vaikuttamiseen havahduin lukiossa, kun törmäsin kaveripiirissä huumeongelmaan. Politiikkaan olen tutustunut kunnallisissa luottamustehtävissä, joissa olen toiminut yli 20 vuotta. Minut valittiin Kokkolan kaupunginvaltuuston varajäseneksi 21-vuotiaana ja varsinaiseksi jäseneksi neljä vuotta myöhemmin.

Vuosina 2015–2016 toimin ensimmäisenä naisena Kokkolan kaupunginvaltuuston puheenjohtajana. Maakunnallisissa tehtävissä olen toiminut Keski-Pohjanmaalla maakuntavaltuuston puheenjohtajana ja sairaanhoitopiirin hallituksen varapuheenjohtajana.

Vuoden 2017 kuntavaaleissa olen ehdokkaana Kokkolan kaupunginvaltuustoon.

Eduskuntatyö

Kansanedustajuus on ollut minulle kutsumustyö siitä lähtien, kun minut valittiin eduskuntaan vuonna 2003. Olen toiminut mm. sivistysvaliokunnassa ja valtiovarainvaliokunnassa. Vuosien varrella olen tehnyt alueellemme tärkeitä esityksiä mm. Kokkolan ja Seinäjoen yliopistokeskusten rahoituksesta, Pohjanmaan radan kunnostuksesta, satamateiden rakentamisesta, Vaasan ja Pietarsaaren ratojen sähköistyksistä sekä pohjalaisten kulttuuritapahtumien tukemisesta.

Luottamus on jatkunut jo neljissä vaaleissa. Toisen vaalikauden aloitin SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtajana ja kolmannen kauden eduskunnan varapuhemiehenä. Tällä hetkellä toimin eduskunnan ulkoasiainvaliokunnassa, eduskunnan pankkivaltuustossa ja Suomen IPU-valtuuskunnan puheenjohtajana.

Puoluejohtajana ja ministerinä

Minua pyydettiin vuonna 2008 SDP:n puheenjohtajaehdokkaaksi - myös pohjalaiset tukivat. Kerroin haluavani modernia sosialidemokratiaa, kokoavan arvopuolueen, johtavan tulevaisuuspuolueen ja avoimen kansalaispuolueen. Tulin valituksi - ja uudestaan kaksi vuotta myöhemmin vuonna 2010. Onnistuimme nostamaan puolueen viime eduskuntavaaleissa kakkostilalle ja hallitusvastuuseen. Itse aloitin valtiovarainministerinä.

Teimme keskustavasemmistolaista politiikkaa, jossa kannettiin sisulla vastuuta Suomen taloudesta mutta puolustettiin täydellä sydämellä työtä ja oikeudenmukaisuutta. Hillittiin valtion velkaantumista ja tehtiin rakenneuudistuksia, mutta panostettiin vahvasti perusturvaan, nuorisotakuuseen ja vanhuspalveluihin. Puolustettiin teollisuutta ja talouskasvua, mutta torjuttiin tiukasti harmaata taloutta, veroparatiiseja ja tuloerojen kasvua. Ratkottiin eurokriisiä rakentavasti muiden EU-maiden kanssa, mutta ajettiin tiukasti sijoittajavastuuta ja suomalaisten veronmaksajien etuja.

Työn ja oikeudenmukaisuuden linjalla sain jatkokauden Helsingin puoluekokouksessa vuonna 2012, mutta Seinäjoen puoluekokouksessa kaksi vuotta myöhemmin palasin riviin. Hävisin tiukan puheenjohtajavaalin Antti Rinteelle.

Kansainvälisyys
Kansainvälisyys on kuulunut niin nuoruuteeni kuin poliittiseen työhöni. Ministerinä sain edustaa Suomea EU:n neuvostossa (Ecofin) ja euroryhmässä sekä Maailmanpankissa ja Kansainvälisessä valuuttarahastossa. Puoluejohtajana johdin pohjoismaista yhteistyöjärjestöä (Samak) ja eurooppalaista valtiovarainministerien ryhmää (PES/Ecofin). Suomen YK-liiton entisenä puheenjohtajana valtioneuvosto nimesi minut vuoden vaihteessa Suomen Unesco-toimikunnan puheenjohtajaksi.

Viime syksynä minua houkuteltiin EU- ja YK-tehtäviin. Valitsin kuitenkin kansanedustajaehdokkuuden Suomen ja Pohjanmaan asioiden edistämiseksi - edelleen sisulla ja sydämellä.

Kokkolassa maaliskuussa 2017.

Jutta Urpilainen

Lisätietoa