Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

Eduskunnan kevätistuntokausi takana

02. heinäkuuta 2018

Eduskunnan kevätistuntokausi päättyi torstaina. Eduskunta on käsitellyt kuluneena keväänä useita merkittäviä asioita, joista aivan poikkeuksellinen on ollut sote- ja maakuntauudistus sekä sisältönsä, kokonsa että prosessin puolesta. On ollut vaikeaa muodostaa kokonaiskuvaa siitä, mitä milloinkin tapahtuu, miten valiokunnissa on kahlattu läpi monituhatsivuista lakipakettia ja milloin eduskunta lopulta äänestäisi uudistukseen liittyvistä lakiesityksistä. Tempoilu, syyttely tai kiristynyt työilmapiiri hallituksen ja opposition välillä ei ole ollut kunniaksi eduskunnan arvovallalle, eikä eduksi asiaan paneutumiselle.

Tärkeä merkkipaalu oli perustuslakivaliokunnan lausunto kesäkuun alussa. Valinnanvapausehdotusta perustuslakivaliokunta piti aikaisempaa ehdotusta parempana mutta totesi, että siinä oli edelleen vakavia perustuslaillisia ongelmia ja useita korjattavia säännöksiä. Viimeisin käänne nähtiin keskiviikkona, kun pääministeri Sipilä antoi eduskunnalle ilmoituksen soten viivästymisestä vuodella eli se astuisi voimaan 2021.

Valiokuntien valtava työurakka sote-esityksen korjaamisen parissa tulee jatkumaan pitkälle syksyyn eli ei ole kirkossa kuulutettua, että lait saataisiin ajoissa voimaan ja maakuntavaalit pidettäisiin toukokuussa 2019. Historiallisen suuri uudistus, joka tulee koskettamaan meitä kaikkia ja myös tulevia sukupolvia, ansaitsee huolellisen ja kaikin puolin läpinäkyvän käsittelyn. Kesätauko, lepo ja etäisyys asiaan voivat olla omiaan avaamaan sotessa vielä olevia solmuja.

Talouden ja työllisyyden osalta loppukevään uutiset ovat olleet myönteisiä. Vasta julkaistun Suomen Pankin ennusteen mukaan taloutemme on korkeasuhdanteessa ja kasvumme jatkuu laaja-alaisena. Työttömiä työnhakijoita on nyt 50 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Jokainen uusi työpaikka ja työn syrjään jälleen kiinni pääsevä ihminen on hyvä uutinen.

SDP:n lähtökohta on, että kohenevan työllisyyden ja talouskasvun tulee vahvistaa kaikkien ihmisten osallisuutta sekä uskoa tulevaan. Haluamme, että työllisyyden kasvu jatkuu kestävällä tavalla pitkälle tulevaisuuteen. Tähän tarvitaan muun muassa oikeudenmukaista veropolitiikkaa sekä perhevapaauudistus, lisärahoitusta aikuiskoulutuksen uudistamiseen ja aktiiviseen ilmasto- ja elinkeinopolitiikkaan.

Kansainvälinen politiikka on keskusteluttanut runsaasti tänä keväänä. Presidentti Trumpin lyhytnäköinen, arvaamaton ja sisäänpäin käpertyvä politiikka on herättänyt syystä suurta huolta. Samaan aikaan monet muut maat ovat onneksi selkeästi ilmoittaneet sitoutuvansa jatkossakin yhteisesti sovittuihin pelisääntöihin ja monenkeskiseen yhteistyöhön. Tämä on Suomen kaltaiselle pienelle maalle yksinomaan etu, ja Suomen omankin ulkopolitiikan keskiössä on globaalin vastuun kantaminen. Tämä nousi esiin myös juhannusviikolla presidentti Niinistön Kultaranta-keskusteluissa, joissa vedin Suomen YK-politiikan uutta suuntaa pohtinutta työryhmää. Hieno tunnustus Suomen pitkäjänteiselle ulko- ja turvallisuuspolitiikalle oli uutinen Venäjän presidentti Putinin ja USA:n presidentti Trumpin tapaamisesta Suomessa heinäkuun puolessa välissä. Toivottavasti kokouksessa kyetään rakentamaan tietä rauhaan niin Syyriassa kuin Ukrainassa.

Hyvää kesää kaikille!

Blogi