Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

Eheämpään Eurooppaan

24. marraskuuta 2011

Eurobondit eivät ole erityisesti Suomen edun mukainen ratkaisu, mutta eivät ne ole sopiva ratkaisu koko Euroopankaan kannalta. Eurobondeilla ei akuuttia talouskriisiä ratkaista. Euroopassa on nyt rakennettava luottamusta siten, että terveiden maiden talouksia suojataan kriisin tartunnalta. Eurobondeihin sisältyy riski, että edellä mainitun sijaan jaetaan sama tartunta useamman maan kesken.

Parempi ratkaisu on pitkällä aikavälillä, että kaikki saadaan noudattamaan kestävän taloudenpidon mukaisia sääntöjä. Tämä vaatii komission osalta tiukempaa jäsenmaiden seurantaa, sekä myös automaattisia sanktioita sääntöjen jättämisestä noudattamatta.

Kestävään taloudenpitoon ei kuulu ahneuden ylivalta ja sääntelemättömät rahoitusmarkkinat. Siihen ei kuulu yhteisten velvollisuuksien välttely, esimerkiksi veroa kiertämällä. Pohjimmiltaan kyse on moraalista. Kun jaamme riskejä ja mahdollisuuksia yhteisessä Euroopassa, meidän on myös jaettava käsitys oikeasta ja väärästä. Kestävä taloudenpito on paitsi taloudellisesti, myös moraalisesti oikein.

EU:n sisällä on kiinnostuttu melko lailla instituutioiden kehittämisestä. Nyt on aika täydentää instituutiovetoista integraatiota moraalisella integraatiolla.

http://www.vm.fi/vm/fi/03_tiedotteet_ja_puheet/01_tiedotteet/20111124Urpila/name.jsp

Blogi