Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

Ensimmäinen eduskuntaviikko

07. helmikuuta 2009

Uuden vuoden eduskuntatyö on alkanut, joten on hyvä hetki eritellä politiikan tunnelmia.

Eilisessä Uutispäivä Demarissa kuvasin ajatteluani uudesta SDP:stä, jonka lähtökohta on ihmisen arvo ja työn arvo. Johtoajatus on tasa-arvon edistäminen demokratian keinoin. Käsitykseemme tasa-arvosta sisältyy kolme eri ?oksaa?: lähtökohtien tasa-arvo (sosiaaliliberaali), turvaverkkojen tasa-arvo (demokraattinen sosialisti) ja sukupolvien välinen tasa-arvo (ekologinen demokraatti). Nämä uuden SDP:n kolmet kasvot perustuvat aateperintöömme.

Olen sivunnut tätä kokoavan arvopuolueen ajatusta, uuden SDP:n kolmea luonnetta, aiemmin. Syksyllä totesin puoluevaltuustollemme, että SDP:n tulee koota ?vasemmisto ja liberaali keskusta? muutoksen puolesta. Tammikuussa peräänkuulutin EU-asioissa ?punavihreää muutosrintamaa?, joka nostaisi vihreän talouskasvun ensi vuosikymmenen päätavoitteeksi. SDP on siis sosiaalista, ekologista ja taloudellista yhteisvastuuta kantava kansanliike, joka voi koota kansakuntaamme muutoksen puolesta.

Tämän muutoksen tavoitteena on Suomen ja kaikkien suomalaisten menestys. Se onnistuu yhdistämällä hyvinvointi-, sivistys- ja ympäristötavoitteet kestävän kasvun politiikaksi. Suomi 2020 -ohjelmaan tähtäävä työ ryhmissä ja verkostoissa avattiin samalla kaikille jäsenillemme.

SDP on valmis myös yhteistyöhön muiden puolueiden kanssa isänmaan parhaaksi. On ollut mielenkiintoista nähdä, miten muut puolueet ovat vastanneet SDP:n yhteistyötarjouksiin.

Vasemmistoliiton johto tyrmäsi yhteistyön teippaamalla itseään johonkin laitavasemmistoon, vaikka jäsenistö olisi valmis yhteistyöhön. Yhteistyöhalu on nähty esimerkiksi kuntatasolla. Vihreiden vastaus eurovaalistartissaan oli paljastava: ?vihreät eivät punasävyjä kaipaa? (lainaus STT:n uutisesta). Näin selkeä irtaantuminen sosiaalisesta vastuusta on syytä panna merkille. Uskon kuitenkin edelleen yhteistyöhön heidän molempien kanssa.

Talouskriisin syventyessä SDP teki viime syksynä yhteistyötarjouksen hallitukselle taantuman torjumiseksi. Keskusta ja Kokoomus torjuivat sen tyylillä, jota on yleisesti arvioitu ylimieliseksi. Hallituksen pääpuolueet näyttävät uskovan vastakkainasetteluun. Tämä viikko on vahvistanut tätä käsitystä. Kokoomuksen viimeisin veto oli se, että opetusministeri löi katkeran ihmisen leiman neljännekseen Suomen kansasta. Toivoisi, ettei opetusministeri omalla käytöksellään anna mallia ihmisten perusteettomaan leimaamiseen tai kiusaamiseen, joka on ongelma niin kouluissa kuin työpaikoillakin.

Oma linjani on se, että keskityn oman vaihtoehdon esittämiseen siitä, miten Suomen tulevaisuutta rakennetaan. Tervetuloa tutustumaan moderniin sosialidemokratiaan - ja vaikuttamaan siihen, miten uusi SDP uudistaa yhteiskuntaamme.

Blogi