Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

EU:n uusi vaihe – sosiaalisia ja vihreitä sävyjä

29. heinäkuuta 2019

Heinäkuussa Suomi on kesälomatunnelmissa. Monissa muissa Euroopan maissa lasten koulut loppuvat myöhemmin kuin meillä. Myös EU-instituutioissa lomat pidetään pääasiassa elokuussa.

Muiden lomaillessa ainakin yksi henkilö on tiimeineen varmasti töissä Euroopan komission Berlaymont-rakennuksessa. Komission tulevaksi puheenjohtajaksi valittu Ursula von der Leyen hahmottelee uuden komission työnjakoa ja poliittisia painopisteitä.

Euroopan parlamentissa toivottiin, että komission puheenjohtajan valinnassa olisi noudatettu niin sanottua Spitzenkandidat-menettelyä – eli että puheenjohtajaksi olisi valittu joku eurooppalaisten puolueryhmien ennen eurovaaleja nimittämistä kärkiehdokkaista. Sen sijaan EU-maiden johtajat esittivät tehtävään ”mustana hevosena” Saksan puolustusministerinä toiminutta von der Leyenia.

Yllätysehdokkaan hyväksyminen ei ollut parlamentissa läpihuutojuttu. Vaikka äänestystulos valinnasta oli tiukka, voi sanoa, että von der Leyenin onnistui voittaa puolelleen parlamentin enemmistö. Tämän hän teki kuuntelemalla tarkalla korvalla kansalaisten valitsemien meppien tulevalle komissiolle asettamia toiveita ja odotuksia.

Von der Leyen on tehtävässään ensimmäinen nainen. Valinnalla on iso symboliarvo, sillä EU:n johtotehtävät ovat perinteisesti olleet hyvin miesvaltaisia.

Linjapuheessaan von der Leyen asetti EU:lle kunnianhimoiset ilmastotavoitteet: vuoden 2030 päästötavoitetta tulee kiristää 50–55 prosenttiin ja maanosan on oltava hiilineutraali vuonna 2050. Von der Leyen lupasi uuden komission esittelevän jo ensi vuoden alkupuolella oman ”Green Deal”-suunnitelmansa ja eurooppalaisen ilmastolain.

Moni yllättyi, kun von der Leyen mainitsi myös sosiaalisen Euroopan vahvistamisen, oikeudenmukaisen verotuksen ja talouden, joka palvelee kansalaisia. Kotimaassaan Saksassa von der Leyen on kuitenkin tullut tunnetuksi muun muassa siitä, että hän ministerinä uudisti perhevapaita ja rohkaisi myös isiä jäämään kotiin. Ennakkoluulottomat ja edistykselliset avaukset eivät siis välttämättä olekaan häneltä niin suuria yllätyksiä.

Kovin pitkästä lomasta ei luultavasti pääse nauttimaan myöskään Ison-Britannian vastavalittu pääministeri Boris Johnson. Britannian lokakuun loppuun aikataulutettuun EU-eroon on alle sata päivää. Johnsonilla onkin siis heti edessään todellinen tulikoe, ja Englannin kanaalin molemmilla puolilla jännitetään, miten värikkäänä persoonana profiloitunut Johnson suoriutuu. On vaikea nähdä, että Britannian kanssa neuvoteltua Brexit-sopimusta enää avattaisiin Johnsonin toiveista huolimatta. Britannia saattaakin olla matkalla kohti sopimuksetonta EU-eroa.

Muun Euroopan vetäytyessä lomille me suomalaiset voimme olla hyvillä mielin: EU-puheenjohtajuuskausi on alkanut tyylillä. Epävirallisia ministerikokouksia on jo järjestetty, ja erityisesti Suomen ilmasto- ja oikeusvaltioasioihin liittyvät avaukset on noteerattu laajasti. Konkreettisin ja tärkein vireillä oleva asia on EU:n monivuotinen rahoituskehys, jota nyt valmistellaan Suomen johdolla. Rahoituskehys on EU:n budjetti, jossa määritellään EU:n rahankäyttö kehyskaudella 2021–2027. Tällä linjauksella on suuri merkitys myös Suomelle ja Pohjanmaalle – erityisesti maataloudelle mutta myös aluekehitykselle ja turvallisuudelle.

Hyvää kesän jatkoa!


Blogi