Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

Hallituksen linja ja puolueen kanta

11. huhtikuuta 2014

SDP:n sisäisessä keskustelussa on mennyt välillä sekaisin se, mikä on hallituksen yhteinen päätös ja mikä on yksittäisen puolueen kanta. Tämän eron avoin viestiminen kuuluu demokratiaan, mutta se ei tarkoita sitä, että hallituspuolueella olisi vapaus olla puolustamatta hallituksen yhteisiä päätöksiä. Pitää olla kykyä viestiä omasta linjasta, mutta pitää olla myös kykyä vastuunkantoon - rohkeutta puolustaa hallituksen neuvottelutuloksia. Tämä on hyvä muistaa myös SDP:n sisällä käynnissä olevassa linjakeskustelussa.

Esimerkiksi eilisessä välikysymyskeskustelussa en pitänyt huonona sitä, että SDP:n esittämä malli lapsilisän korottamisesta ja tekemisestä veronalaiseksi tuloksi oli reilusti esillä keskustelussa. Samaan aikaan on selvästi pidettävä kiinni siitä, että hallituksen kehysriihipäätökset olivat yhteisen neuvottelun tulos, jota kaikkien pitää julkisuudessa puolustaa.

Samanlainen asetelma oli hallituksen rakennepaketin osalta. Neuvottelutulos oli kokonaisuus, jossa jokainen puolue sai joitakin tavoitteita yhteisiksi päätöksiksi ja jokainen puolue joutui hyväksymään päätöksiä, jotka eivät olleet puolueen tavoitteena. Kuntien pakkoliitospäätös oli sellainen, joka ei ollut SDP:n tavoitelistalla, mutta joka jouduttiin hyväksymään osana kokonaisuutta. SDP puolustaa neuvottelutulosta, mutta puolueen poliittinen kanta pakkoliitoksiin ei muutu. Puolustamme siis yhteistä linjaa - ellei yhteistä linjaa muuteta yhteistuumin. Nyt näin kävi, pakkoliitoksista luovutaan ja SDP on yhteiseen päätökseen tietysti hyvin tyytyväinen.

Rehti oman linjan viestiminen ja toisaalta vastuunkanto kompromisseista on SDP:n linja, mutta irtopisteiden keräily julkisuudessa ehdottamalla yhteisten neuvottelutulosten avaamista ei. Yhteisen linjan korjaaminen hallituksen sisällä on aina mahdollista.

Blogi