Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

Joulurauhaa

18. joulukuuta 2017

Vietämme tänä viikonloppuna kolmatta adventtia ja jouluvalmistelut ovat monessa perheessä käynnissä. Myös eduskunnassa syysistuntokausi on lähestymässä loppua. Se antaakin mahdollisuuden tarkastella kulunutta syksyä.

Olemme saaneet viettää Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlia. Omalta osaltani juhlavuoteen kiteytyy vahvasti sana kiitollisuus. Isänmaallamme on takana pitkä matka köyhyydestä vaurauteen, sisällissodasta kansakunnan eheyteen, maatalousmaasta tietoyhteiskunnaksi. Olen tänä vuonna erityisesti havahtunut siihen, kuinka lyhyen ajan olemme olleet itsenäinen kansakunta. Sata vuotta voi olla yhden ihmiselämän mittainen ajanjakso, mutta kansakunnalle on ehtinyt tapahtua valtava muutos siinä ajassa.

Rauhantyö on tullut kuluneen syksyn aikana myös vahvasti omalle työagendalleni. Aloitin kesällä ulkoministerin rauhanvälityksen erityisedustajana. Hoidan tehtävää kansanedustajan työni ohella palkatta. Rauhanvälitys on yksi Suomen ulkopolitiikan painopisteistä ja Suomi tunnetaan siitä myös maailmalla mm. presidentti Ahtisaaren tekemän työn ansiosta. Olen saanut kuluneen syksyn aikana tavata rauhanvälityksen parissa toimivia tahoja niin kotimaassa kuin ulkomailla. Olen myös käynyt puhumassa useissa eri tilaisuuksissa naisten ja nuorten osallisuuden lisäämisestä rauhanprosesseissa. Mikäli rauhasta halutaan kestävää, tarvitaan siihen kaikkien tuki. Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa on nuoria alle 25-vuotiaita yli 60% väestöstä. On selvä, että nuorten osallisuus on välttämätöntä kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi. Martin Luther King onkin todennut aikoinaan viisaasti, että rauha ei tarkoita vain ristiriitojen poissaoloa vaan oikeudenmukaisuuden läsnäoloa.

Oikeudenmukaisuus on ollut vahvasti läsnä eduskunnankin keskusteluissa. Usean asiantuntijan toimesta on osoitettu syksyllä, että Sipilän ja Orpon hallituksen politiikka kasvattaa tuloeroja Suomessa. Tämä on valitettavaa. Viime vaalikaudella toimiessani valtiovarainministerinä kykenimme vero- ja sosiaaliturvaratkaisuilla kaventamaan hieman tuloeroja. Nyt suunta on siis kääntynyt. Eriarvoisuuden kasvu synnyttää kokemusta siitä, ettemme ole samassa veneessä ja syö myös valitettavasti keskinäistä luottamusta.

Julkaistu Pohjalaisessa 17.12.2017

Luottamus on ollut esillä myös tekemälläni kuntakierroksella. Kiersin jälleen tänä vuonna Vaasan vaalipiirin kaikki 40 kuntaa. Osassa kunnista olen käynyt vuoden aikana useammankin kerran mutta jokaisessa vähintään kerran. Kierros on antanut minulle tärkeää tietoa ajankohtaisista asioista ja monia terveisiä vietäväksi eduskuntaan. Oli mielenkiintoista havaita, että monessa Pohjanmaan maakunnan kunnassa on vahva työllisyystilanne ja kasvun haasteena on työvoimapula. Samaan aikaan meillä on edelleen useampi satatuhatta henkilöä työttömänä Suomessa. Iso kysymys onkin, miten saamme työn ja työntekijän paremmin kohtaamaan. Tässä riittää pohdittavaa ensi vuoteen.

Eduskunta äänestää vielä ensi viikolla niin alkoholilaista kuin työttömyysturvan heikennyksistä sekä ensi vuoden valtion budjetista. Kansalaisten kannalta isoja asioita on siis vielä päätettävänä vaikka joulu jo kolkuttelee. Toivottavasti kansanedustajista löytyy sen verran joulumieltä, että myös päätöksissä näkyy joulun sanoma. Heikoimmassa asemassa olevien ihmisten puolustamisen ja oikeudenmukaisuuden tulisi näkyä myös jouluviikon päätöksissä.

Hyvää joulua kaikille!

Blogi