Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

Kahdet vaalit, uusi hallitus ja EU-puheenjohtajuus

02. heinäkuuta 2019

Eduskuntavaaleissa haluttiin muutosta. Tätä muutosta sain Vaasan vaalipiirin ja suurimman puolueen kansanedustajana olla neuvottelemassa hallitusneuvotteluissa. Olin erityisesti vaikuttamassa siihen, että uuden hallituksen aikana Suomi haluaa ottaa kokoaan suuremman roolin kansainvälisillä areenoilla.

Nyt Suomi on saanut uuden hallituksen. Kesäkuukausina hallitus jalkautuu kirjastoihin ympäri maan keskustelemaan suomalaisten kanssa hallitusohjelman sisällöstä. Ilmastopolitiikan tavoitteena on olla ensimmäinen päästötön hyvinvointivaltio: hiilineutraalisuustavoite on vuodessa 2035. Hallitus torjuu eriarvoistumista korottamalla pienimpiä eläkkeitä sekä lisäämällä käsipareja vanhustenhuoltoon ja lastensuojeluun – eli kaikkien haavoittuvimmassa asemassa olevien hyvinvointia halutaan vahvistaa. Emme myöskään halua hukata yhdenkään nuoren osaamispotentiaalia: siksi oppivelvollisuusiän nosto 18 ikävuoteen on lähes peruskoulu-uudistuksen veroinen tulevaisuusinvestointi.

Myös kansantalouden kestävyyden kannalta tärkeisiin uudistuksiin on sitouduttu. Loppukeväällä komission antamat suositukset vahvistavat sen, että myös EU:n näkövinkkelistä sote- ja sotu-uudistukset ovat keskeiset Suomen tarvitsemat uudistukset. Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus toteutetaan 18 maakunnan pohjalta, ja tuottajavastuu säilyy pääosin julkisilla toimijoilla. Sosiaaliturvauudistuksen tavoitteena yksinkertaisempi järjestelmä, joka huomioi joustavasti siirtymät elämäntilanteesta toiseen. Virheistä on opittu: hallitus kutsuu opposition mukaan valmistelemaan sote- ja sotu-uudistuksia.

Rakenteiden vahvistamista on sekin, että hallitus satsaa perusväylänpitoon ja käynnistää kauden aikana merkittäviä liikennehankkeita. Esimakua saatiin hallituksen lisätalousarvioesityksessä. Mukana oli paikallisesti ilahduttavia asioita, kuten turvallisuuden parantaminen ja häiriöiden vähentäminen Tampere-Seinäjoki- ja Kokkola-Pietarsaari-rataosuuksilla. Hallitus panostaa hyviin yhteyksiin myös maakunnissa.

Tänä keväänä käytiin myös EU-parlamenttivaalit, joten EU:lle ollaan muodostamassa uutta komissiota ja uutta työohjelmaa. Tilanne on myös henkilökohtaisesti kiinnostava, kun Suomen hallitus nimesi minut Suomen komissaariehdokkaaksi. Ensimmäistä kertaa Suomen ehdokkaana ei ole savolainen mies. Tällä kertaa ehdokas on Länsi- ja Pohjois-Suomea paremmin tunteva nainen.

EU:n uuden vaiheen lisäksi Suomi on aloittamassa puheenjohtajuuskauttaan Euroopan unionissa. Hallituksen kunnianhimoinen ilmastopolitiikka näkyy myös hallitukseen EU-puheenjohtajuusohjelmassa: Euroopan unionin globaalia ilmastojohtajuutta halutaan edistää. Tämä on ensiarvoisen tärkeää, koska ilmastonmuutos ei pysähdy maiden rajoille eikä pelkkä kansallinen tai eurooppalainen aktiivisuus riitä.

Suomen EU-puheenjohtajuusohjelman tavoitteet ovat onnistuneita. Ilmastojohtajuuden lisäksi näihin kuuluvat sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden vahvistaminen ja oikeusvaltioperiaatteen kunnioitus. Hyvinvointiin ja osaamiseen perustuva kilpailukyky on tavoitteena myös ajankohtainen, kun maailmantalouden kilpailutilanne on meillä kaikilla tiedossa.

EU:n uudesta vaiheesta ja yritysten kilpailukyvystä on tarkoitus keskustella Chydenius-seminaarissa, jota Pohjanmaan kauppakamari on mukana järjestämässä Kokkolan venetsialaisten yhteydessä. Komissaariehdokkaana olen mukana keskustelussa - tervetuloa mukaan!

Blogi