Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

Kiitos yhteistyöstä kansanvallan asialla

30. marraskuuta 2019

Kansanedustajuus on ollut minulle kutsumustyö. Havahduin vaikuttamisen tärkeyteen lukioikäisenä havaitessani lähiympäristössäni epäkohtia, joita halusin korjata. Tämä halu vei minut nuorisojärjestötoimintaan ja sittemmin ehdokkaaksi kunnallis- ja eduskuntavaaleissa. Maaliskuussa 2003 sain valtakirjan toimia Vaasan vaalipiiristä valittuna kansanedustajana. Nyt lähes 17 vuotta myöhemmin on aika siirtyä uusiin tehtäviin Euroopan komission kansainvälisistä kumppanuuksista vastaavaksi komissaariksi.

Kansanedustajan työssä alueemme elinvoimaisuus on ollut minulle sydämenasia. Olen halunnut säännöllisesti kiertää kaikissa vaalipiirin kunnissa ja viedä viestiä eduskuntaan. Yhteistyössä olen saanut tukea alueellemme tärkeitä asioita mm. Kokkolan ja Seinäjoen yliopistokeskusten rahoitusta, Pohjanmaan radan kunnostusta, Vaasan ja Pietarsaaren ratojen sähköistyksiä, satamateiden rakentamista ja satamaväylien syventämistä, Merenkurkun laivaliikennettä, akkuklusterin edellytyksiä sekä pohjalaisia kulttuuritapahtumia.

Pohjalaisten tuella ilmoittauduin vuonna 2008 SDP:n puheenjohtajaehdokkaaksi. Kolmen valinnan myötä sain toimia puheenjohtajana kuusi vuotta ja ministerinä kolme vuotta. Onnistuimme nostamaan puolueen vuoden 2011 eduskuntavaaleissa kakkostilalle ja hallitusvastuuseen. Teimme yhdessä keskustavasemmistolaista politiikkaa, jossa kannettiin sisulla vastuuta Suomen taloudesta mutta puolustettiin täydellä sydämellä työtä ja oikeudenmukaisuutta. Hillittiin valtion velkaantumista ja valmisteltiin rakenneuudistuksia, mutta panostettiin vahvasti perusturvaan, nuorisotakuuseen ja vanhuspalveluihin. Puolustettiin teollisuutta ja talouskasvua, mutta torjuttiin tiukasti harmaata taloutta, veroparatiiseja ja tuloerojen kasvua. Ratkottiin eurokriisiä rakentavasti muiden EU-maiden kanssa, mutta ajettiin tiukasti sijoittajavastuuta ja suomalaisten veronmaksajien etuja.

Haluni vaikuttaa on alusta lähtien ulottunut myös kansainvälisiin asioihin. Valtiovarainministerikauden jälkeen eurooppalainen työ sai jatkua eduskunnan ulkoasiainvaliokunnassa. Myös Afrikka nousi uudeksi teemaksi työssäni, kun toimin ulkoministerin erityisedustajana rauhanvälityksessä. Uusi kansainvälisten kumppanuuksien komissaarin tehtävä on luontevaa jatkoa tälle työlle kestävän kehityksen ja vakauden teemojen parissa.

Haluan lämpimästi kiittää kaikkia tukijoita ja kumppaneita yhteistyöstämme. On kunnia-asia saada olla pohjalaisten edustaja Suomen eduskunnassa. Samalla tavalla on nyt kunnia-asia aloittaa suomalaisena EU-komissaarina. Uudessa tehtävässä hyödynnän vanhoja oppeja ja viisauksia, joita olen teidän pohjalaisten kansanedustajana oppinut.

Jutta Urpilainen
Kansanedustaja 2003–2019, Euroopan komission jäsen (1.12.2019–)

Blogi