Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

Kohtuus kunniaan!

22. helmikuuta 2015

Suomen työllisyys ja kilpailukyky syntyy osaamisesta - mutta myös siitä, ettemme hinnoittele itseämme ulos kansainvälisiltä markkinoilta. Tämän suomalainen sopimusyhteiskunta on oivaltanut erinomaisesti: palkansaajajärjestöt ovat viime vuosina suostuneet maltillisiin palkankorotuksiin työpaikkojen turvaamiseksi.

Samasta syystä ministerikaudellani myös hallitus oli kätilöimässä kahta keskitettyä palkkaratkaisua. Kilpailukykymme parantamiseksi palkkamalttia tarvitaan edelleen. Samaan aikaan hallituksen veropolitiikalla tulee jatkossakin tukea kansalaisten ostovoimaa ja pitää tuloeroja kurissa.

Kun olemme yhdessä kohtuullisia, voimme kansakuntana saavuttaa paremman työllisyyden ja hyvinvointitason. Tätä yhteisen edun asettamista oman edun edelle Suomi nyt tarvitsee. Kun maailmantalous piristyy, Suomi menestyy paremmin maltillisen palkkalinjan ansiosta.

Kun kohtuutta peräänkuulutetaan, sitä odotetaan kaikilta. Kun työntekijöiden palkkamalttia peräänkuuluttava yritysjohto vaatii itselleen roimasti enemmän, kohtuuden kulttuurilta putoaa pohja. Tämä ilmiö sotii oikeudentajuani vastaan.

Tästä yhteisvastuun periaatteesta kumpuaa intoni veronkierron, harmaan talouden ja veroparatiisien torjuntaan, joka oli valtiovarainministerikaudellani yksi hallituksen painopisteistä.
Samasta periaatteesta kumpuaa myös johdon palkkioiden kohtuullistamislinja, jota valtioneuvostotyöni aikana toteutettiin kieltämällä johdon lisäeläkkeet valtionyhtiöissä.

Oikeudenmukaisuuden vartioinnissa pitää olla hereillä koko ajan. Joitakin viikkoja sitten kuulin eduskunnassa aikeista korottaa Fortumin hallitusjäsenten vuosipalkkioita noin 20 prosentilla - jopa yli kymmenellä tuhannella eurolla. Otin samana päivänä yhteyttä Fortumin neuvottelukunnassa toimivaan kansanedustajaan, jonka kanssa yhdessä totesimme, että asiaan tulee puuttua.

Pian kävi ilmi, että Neste Oilin vastaava nimitysvaliokunta oli myös päätynyt esittämään isoja korotuksia hallituksen jäsenten palkkioihin. Onneksi omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) on ilmoittanut estävänsä palkkiokorotukset Fortumin ja Neste Oilin yhtiökokouksissa kuun vaihteessa. Palkkiokorotukset eivät sovi tähän aikaan.

Moni meistä ymmärtää hyvin, että Fortumin, Neste Oilin tai muiden valtio-omisteisten pörssiyhtiöiden johdossa tarvitaan osaavia ja asiantuntevia henkilöitä. Nyt oli kuitenkin kysymys siitä, mikä on riittävä ja kohtuullinen korvaus hallituksen jäsenten tekemästä työstä.

Sama keskustelu tärkeästä työstä maksettavan korvauksen ja kohtuuden suhteesta näyttää tulevan ajankohtaiseksi myös Kokkolassa. Viikko sitten eräs toimittaja soitti minulle kysyäkseen kaupungin omistaman energiayhtiön ja satamayhtiön hallitusjäsenten palkkioiden korotusaikeista.

Totesin toimittajalle, että kohtuutta ja kaupungin yleistä palkkiolinjaa tulee noudattaa, koska taloustilannekin sitä meiltä nyt edellyttää. Pitää muistaa, että suomalaiset palkansaajat ja eläkeläiset saavat tänä vuonna noin 0,4 prosentin korotuksen ansioihinsa. Myös kaupungissa etsitään säästöjä talkoovoimin.

Nyt tarvitaan esimerkillä johtamista. Edellisissä hallitusneuvotteluissa johdollani sosialidemokraatit ajoivat ministereiden palkkoihin 5 prosentin alennuksen, jotta me päättäjät voimme uskottavasti puhua palkkamaltin ja palkkiomaltin puolesta. Jaksankin uskoa, että myös yritysjohtajilta löytyy valmiutta kohtuuteen ja esimerkillä johtamiseen.

Yhteistyöterveisin,
Jutta Urpilainen
Kansanedustaja (sd.), Kokkolan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

Blogi