Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

Koulutus ja kulttuuri käyntikortteina

19. marraskuuta 2017

Olin alkuviikon YK:n koulutus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon yleiskokouksessa Pariisissa, missä kampanjoimme menestyksellisesti Suomen hallintoneuvostoehdokkuuden puolesta. Suomi sai länsiryhmän maista eniten ääniä ja tuli valituksi.

Monia maita kiinnosti 100-vuotiaan Suomen tarina siitä, miten sotien runtelema köyhä maa on noussut laadukkaan ja kattavan koulutuksen avulla yhdeksi maailman kilpailukykyisimmistä talouksista ja yhteiskunnista. Muutenkin koulutus ja kulttuuri ovat Suomen käyntikortteja maailmalla. Iso-Britanniassa tunnetaan kokkolalainen Sakari Oramo ja järvenpääläinen Jean Sibelius, järjestyksestä en ole ihan varma.

Koulutus on myös Keski-Pohjanmaan menestystekijä. Lapsiperheet arvostavat laadukasta varhaiskasvatusta ja peruskoulua. Monipuolinen ammatillisen koulutuksen ja korkeakoulutuksen tarjonta tuo alueelle opiskelijoita ja osaavaa työvoimaa, josta elinkeinoelämämmekin hyötyy. Siksi ammattikorkeakoulumme ja yliopistokeskuksemme kehittäminen on alueen yhteinen asia. Se tarkoittaa jämäkkää edunvalvontaa ja ennakkoluulotonta yhteistyön etsimistä.

Maakuntamme käyntikorttina on myös monipuolinen kulttuurielämä. Kansainvälisen tason Kamariorkesteri ja Oopperakesä tuovat ihmisiä vierailulle Kokkolaan nimenomaan kulttuurimatkalle. Kulttuurielämämme ei kuitenkaan rajoitu näihin, vaan se tarjoaa jokaiselle jotakin. Meillä on kansanmusiikkijuhlat, talviharmonikkaa, blues partya, kirkkomusiikkijuhlaa, kaupunginteatteri, harrastajateattereita tai vaikkapa talvitansseja. Tähän palettiin istuu myös Ykspihlajan kulttuuriviikko, joka on löytänyt yleisönsä omalla hengellään ja miljööllään.

Jos Kokkola haluaa, että koulutus ja kulttuuri ovat jatkossakin maakuntakeskuksen käyntikortteja, tämän strategisen valinnan pitää näkyä kaikessa toiminnassa. Laitettaessa kaupungin taloutta kuntoon emme saa unohtaa, että lipputuloillaan elävä kulttuurielämä tarvitsee siemenrahaa myös kaupungin asukkaiden ja yritysten verovaroista.

Myöskään kaavoituksen suunnittelussa emme saa jättää huomiotta kulttuurielämämme edellytyksiä. Kahvila Sahan tapausta tulee lähestyä vuoropuhelun avulla, jotta määräaikaisen rakennusluvan päättymisen ja pikaisesti valmisteltavan uuden kaavan hyväksymisen välinen siirtymäaika hoidetaan esimerkiksi poikkeusluvalla.

Kulttuuri kuuluu kaikenikäisille. Tämä tulee hyvin esille Kokkolan lasten ja nuorten kulttuuriviikoilla, joiden käynnistymisestä pääsimme tänä viikonloppuna nauttimaan. Loistavia kulttuuriviikkoja ja hyvää isänpäivää kaikille!

Julkaistu Keskipohjanmaa-lehdessä 19.11.2017

Blogi