Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

Kulttuuri, työllisyysrahat ja liikenneyhteydet - kaikkia tarvitaan

26. heinäkuuta 2015

Olen saanut emännöidä Kokkolassa kesävieraita pääkaupunkiseudulta. Lapsiperheet ovat tutustuneet lähialueeseen ja alueemme runsaaseen kulttuuritarjontaan. Yleinen ihmetyksen aihe on ollut se, miten runsaasti kesätapahtumia ja laadukasta kulttuuria kotiseudullamme onkaan tarjolla. Vierailu mm. Kaustisen festivaaleille, Kokkolan oopperakesään, Pietarsaaren Jaakonpäiville ja Ykspihlajan kulttuuriviikoille on muistuttanut minuakin siitä, miten aktiivista vapaaehtoistyötä kotiseudullamme on. Ilman talkootyötä ei varmasti mikään edellä mainituista tapahtumista olisi mahdollinen. Kiitos siis siitä, että haluatte ilahduttaa meitä ja vieraita vuodesta toiseen.

Työ ja ehkä paremminkin sen puute on noussut useissa kesäkeskusteluissa esille. Microsoftin uutinen toi lisäpilviä jo entuudestaan varsin pilviseen kesään. Moni meistä varmasti toivoi Nokia-kaupan jälkeen, että Microsoft sitoutuisi Suomeen ja jatkaisi tutkimus-ja tuotekehitystyötään täällä. Nyt näyttää siltä, ettei tuo sitoutuminen ole kovin vahvaa. Erityisesti Salon kaupunkia päätös koettelee rajusti. Onneksemme Pohjanmaan maakunnissa tilanne on toinen. Meidän elinkeinorakenteemme on monipuolisempi ja alueemme yrityksillä on myös myönteistä kehitystä. Esimerkiksi Kokkolan suurteollisuusalueelle on investoitu viimeisen neljän vuoden aikana yli 350 miljoonaa euroa ja se kertoo varmasti myös vahvasta uskosta tulevaisuuteen.

Valitettavasti Keski-Pohjanmaallakin liian moni on kuitenkin ilman työtä ja samaan aikaan ELY-keskuksemme alueellakin palkkatuki- ja starttirahat ovat loppumassa. Tilanne on hyvin akuutti. Mikäli emme saa TE-toimistoihin lisämäärärahaa alueellamme arviolta noin 40-50 aloittavaa yrittäjää siirtää tai peruu kokonaan ajatuksen yrityksen perustamisesta loppuvuoden aikana ja näin myös 40-80 uutta työpaikkaa jää syntymättä.

Sosialidemokraatit esittivät eduskunnan lisätalousarviokeskustelussa kesäkuun lopussa ennen istuntotauon alkua, että hallitus lisäisi työllisyysmäärärahoja, jotta työttömillä olisi mahdollisuus palkkatukeen ja aloittavilla yrittäjillä starttirahaan. Valitettavasti esityksemme hylättiin äänestyksessä hallituspuolueiden toimesta. Nyt Microsoftin uutisen jälkeen on toivottavasti hallituksenkin piirissä ymmärrystä työllisyysmäärärahojen lisäämiseen. Oiva paikka päätökselle on hallituksen budjettiriihen yhteydessä syyskuun alussa. Jo ennen sitä Työ- ja elinkeinoministeriön pitäisi sisäisesti siirtää lisää määrärahoja TE-toimistoille etteivät rahat lopu ja tukitoimintaa tarvitse keskeyttää.

Budjettiriiheen kohdistuu odotuksia myös verotuksen näkökulmasta. Eduskunnan tietopalvelun tekemän laskelman mukaan hallitusohjelman myötä neljän pienimmän tulokymmenyksen käytettävissä olevat tulot laskevat ja kuuden suurimman tulokymmenyksen käytettävissä olevat tulot kasvavat, joiden myötä tuloerot kasvavat. Tätä ei voi pitää oikeudenmukaisena. Siksi hyvätuloisten veronkiristykset ovat perusteltuja.

Toivon, että hallitus korjaisi budjettiriihen yhteydessä linjaansa ja tekisi toimia, joilla hyvätuloiset otettaisiin mukaan talkoisiin. Uskon, että tämä vahvistaisi oikeudenmukaisuutta. Tarvitaan pohjalaistenkin laajasti kannattamaa reiluutta - tunnetta siitä, että olemme kaikki samassa veneessä.

Budjettiriihi on myös mahdollisuus alueemme elinkeinoelämälle ja työllisyydelle tärkeiden hankkeiden toteuttamiseksi. Siksi oli hyvä, että yksi Kokkolan kesävieraista oli uusi liikenneministeri Anne Berner. Kaupunginvaltuuston puheenjohtajana olin mukana, kun esittelimme hänelle alueen liikennehankkeita yhdessä alueen muiden kansanedustajien, maakunnan liiton, kauppakamarin ja alueen yritysten kanssa.

Esillä olivat mm. Pännäisten kolmioradan rakentaminen, Kokkolan sataman väylän syventäminen, Valtatie 8:n parantaminen sekä Kruunupyyn lentoaseman turvaaminen. Liikenneyhteyksien turvaaminen on taloutemme verisuonistoa, joka on pidettävä kunnossa, jos haluamme lisää yrityksiä ja työpaikkoja Suomeen, myös Keski-Pohjanmaalle. Siksi olisi toivottavaa, että hankkeisiimme löytyisi rahoitusta.

Toivotan mukavia kesäpäiviä kaikille lehden lukijoille.

Jutta Urpilainen

Blogi