Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

Kuntakierroksen antia

19. marraskuuta 2017

Olen saanut kiertää taas tänä syksynä Vaasan seudun kuntia. Vierailin viime viikonloppuna Vaasan lisäksi myös Mustasaaressa, Vöyrissä, Korsnäsissa ja Maalahdella. Maanantaina kävin Uusikaarlepyyssä, Pedersöressä ja Luodossa. On ollut mielenkiintoista keskustella kunnan edustajien, yritysten ja kuntalaisten kanssa ajankohtaisista asioista ja vähän laajemmaltikin maailman menosta.

Pohjanmaan maakunnassa on moni asia hyvin. Useammassa kunnassa työttömyysaste on alhainen ja yhdeksi haasteeksi nostettiin työttömyyden sijaan työvoimapula. Varsinkin pienemmissä kunnissa kannettiin huolta koulutetun väestön riittävyydestä. Kun ammatillinen koulutus ja korkeakoulutus keskittyy kaupunkeihin, on esimerkiksi sosiaalityöntekijöistä, koulupsykologeista tai insinööreistä pulaa maaseudulla.

Monessa kunnassa toivottiin valtiolta enemmän rahaa teiden kunnossapitoon. Taloudellisesti tiukkoina aikoina on teiden korjausvelkaa päässyt syntymään ja tieverkko rapistumaan. Tähän toivottiin parannusta nyt, kun talous jälleen kasvaa ja myös julkisen talouden liikkumatila hieman lisääntynyt. Erityisenä huolena nostettiin esille Maalahti-Korsnäs-välinen rantatien osuus, jolle toivottiin kunnostusta.

Suurimpana epävarmuutta herättävänä asiana nousi kuitenkin esille sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus. Kaikkialla kannatettiin uudistuksen tekemistä mutta epäily oli suuri sen osalta, onnistuuko uudistus hallituksen esittämällä mallilla. Sen pelättiin keskittävän liikaa terveyspalveluita, erityisesti erikoissairaanhoidon palveluita ja huoli kattavan päivystyksen säilymisestä Vaasan keskussairaalassa oli mittava. Samoin nähtiin, että asiakasseteleiden ulottaminen erikoissairaanhoitoon laajasti voi vähentää henkilökuntaa julkiselta puolelta, mikä rapauttaisi vähitellen julkisen erikoissairaanhoidon, koska osaajien määrä on rajallinen. Nyt lausuntokierroksella olevaan valinnanvapausmalliin toivottiinkin vielä muutosta.

Sote-uudistukseen kytkeytyy valtakunnan tasolla maakuntauudistus. Myös sen tulevaisuus on epävarma. Monessa kunnassa pohdittiin, mitä kunnan omistamille kiinteistöille tulee tapahtumaan tulevaisuudessa, kun merkittävä osa kuntien tehtävistä siirtyy uusille maakunnille ja yli puolet kuntien budjeteista niinikään. Samaan aikaan kuitenkin velkojen pelättiin jäävän kuntien vastattavaksi. Tämä yhtälö mietityttää. Moni myös koki, ettei tulevat maakunnat ole aidosti itsenäisiä, jos niillä ei ole verotusoikeutta. Tällöin maakuntien vaikutusmahdollisuudet ovat varsin rajalliset, jos tulot määräytyvät valtion toimesta.

Vaikka haasteita riittää, oli mukava huomata, että Pohjanmaan maakunnan kunnissa on vahva tekemisen meininki ja usko tulevaisuuteen. Koulutuksella ja osaamisella uskotaan pärjättävän jatkossakin. Näin kansanedustajan näkökulmasta kuntakierros antaa aina uutta tietoa. Usein kotiin palaa monta kohtaamista ja ajatusta rikkaampana. Kiitollisin mielin jatkan kuntakierrostani maanantaina Suupohjan alueella.

Julkaistu Pohjalaisessa 19.11.2017

Blogi