Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

Lasten terveyspalvelut on turvattava

08. huhtikuuta 2017

Vierailin maanantaina Kokkolassa neuvolassa, joka on sijoitettu lasten perus-ja erikoissairaanhoidon yhteyteen keskussairaalan tiloihin. Tavoitteena on ollut rakentaa toimiva hoitoketju, jossa lasten palvelut olisivat mahdollisimman kootusti perheiden saatavilla. Tämä on tärkeä tavoite.

Neuvola on kaikille lapsiperheille tuttu palvelu. Neuvoloiden ainutlaatuisuus on juuri siinä, että ne tavoittavat kaikki lapsiperheet asuinpaikasta ja varallisuudesta riippumatta. Lasten ja nuorten hyvinvointiin panostaminen on kannattava tulevaisuusinvestointi. Tämä todettiin myös viime vaalikaudella valtiovarainministerinä teettämässäni selvityksessä lapsiperheiden palveluista.

Nostin esiin neuvoloiden merkityksen eduskunnan täysistunnossa torstaina, kun sain esittää kyselytunnin ensimmäisen kysymyksen. Totesin, että Sdp haluaa edelleen kehittää neuvoloita. Samalla haluamme lisätä neuvoloihin moniammatillista osaamista, jolloin vanhemmat voisivat saada sieltä tukea mm. digiajan kasvatushaasteisiin. Kutsuin hallitusta mukaan yhteistyöhön neuvoloiden kehittämiseksi.

Samalla kysyin lasten terveyspalveluiden säilyttämisestä julkisena palveluna. Meillä on eduskunnassa yhteinen näkemys, että kouluterveydenhuoltoa ei yhtiöitetä vaan se säilyy jatkossakin julkisena palveluna. Tämä on hyvä asia. Hallituksen linjauksen mukaan neuvolat voivat kuitenkin olla tulevaisuudessa yksityisten yritysten palveluita. Tätä linjausta ovat myös monet asiantuntijat ihmetelleet.

Ei ole tyydyttävää vastausta siihen, miksi neuvolat pitäisi yhtiöittää. Siitä huolimatta hallitus on antamassa maakunnille luvan neuvoloiden yhtiöittämiseen. Neuvolat ja kouluterveydenhuolto ovat lasten ja nuorten parissa tehtävää tärkeää kansanterveystyötä. Ei ole perusteltua syytä sille, miksi niitä kohdellaan eri tavalla hallituksen sote-uudistuksessa.

Blogi