Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

Listavaali vai kampanjakatto?

28. syyskuuta 2009


Kyseessä on vaalirahaa suurempi demokratian kriisitila. Kun akuuttiin kriisiin lisätään jatkuvasti alentuvat äänestysprosentit, niin puhutaan koko yhteiskuntajärjestelmän kannalta suurista asioista. Tämän takia pääministeri Vanhanen on minusta tehnyt suuren virheen vähätellessään ongelmaa.

Jos politiikan nykypolvi haluaa palauttaa demokratian rahanvallasta kansanvaltaan, vaalirahoitus on mietittävä kokonaan puhtaalta pöydältä. Keskustelu on osoittanut, että uudessa vaalirahoituslaissa ei saa tyytyä nykyisen paikkailuun. Monet nykyongelmat johtuvat vaalibudjettien paisumisesta "kilpavarustelun" tavoin. Nyt tarvitaan laki, joka luo uuden vaalikulttuurin Suomeen. Demokratialle olisi terveellistä siirtyä rahan hankkimisesta äänestäjien luottamuksen hankkimiseen.

Vaalit on käytävä ensisijaisesti puolueiden esittämien politiikkaohjelmien välillä. Parhaiten se toteutuisi siirtymällä listavaaliin ja kokonaan puoluetuella rahoitettuihin puoluekampanjoihin, kuten Helsingin sanomien kolumnisti Unto Hämäläinenkin on väläyttänyt yhtenä vaihtoehtona. Koska suomalaiset ovat tottuneet äänestämään myös henkilöä, meille voisi sopia Ruotsin mallin mukainen listavaali, jossa äänestäjät voivat vaikuttaa puolueen lisäksi myös ehdokkaisiin. Tätä mahdollisuutta pohdiskelin eilen Itä-Savon haastattelussa.

Mikäli haluja listavaaliin ei löydy, puoluetukivetoiseen kampanjointiin voitaisiin siirtyä myös nykyisessä vaalitavassa. Tämä edellyttäisi sitä, että puoluekampanjoille ja ehdokaskohtaisille kampanjoille asetetaan riittävän alhainen kampanjakatto - kuten Itä-Savollekin totesin. Kukin ehdokas voisi näissä rajoissa käyttää kampanjaansa omaa tai tukiryhmänsä hankkimaa rahaa. Rahoituksen tulisi olla täysin julkista reaaliaikaisesti ennen vaaleja.

Toivon nyt avointa keskustelua eri vaihtoehdoista, jotta uusi vaalirahoituslainsäädäntö ei jää torsoksi. Kokoomuksen, keskustan ja vihreiden puheet viittaavat ainakin pelkkään nykyisen lain paikkailuun. Nyt tarvitaan järeitä toimia, jotta rahakeskustelusta päästään asiakeskusteluun, jota kansalaiset meiltä odottavat.Blogi