Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

Pelastetaan sininen planeetta

26. elokuuta 2018

Maapallon pinta-alasta 70 prosenttia on vettä – tästä nimitys sininen planeetta. Luku on täysin toinen, kun tarkastelemme puhtaan makean veden määrää. Kun suolainen vesi ja jäätiköt jätetään pois laskuista, jää koko maailman vesivarannoista käytettäväksi vain vajaa prosentti. Vesi on rajallinen luonnonvara, jota me ihmiset olemme viimeisen 50 vuoden aikana kuluttaneet kiihtyvään tahtiin.

Puhtaan veden riittävyys on yksi ihmiskunnan kohtalonkysymyksistä. Toinen, myös veteen valtavasti vaikuttava on ilmastonmuutos. Liekö suomalaista, joka ei tänä kesänä olisi puhunut säästä? Olemme ehkä kokeneet ilmastoahdistustakin tai tunnetta siitä, että jokin on peruuttamattomasti muuttunut. On käynyt melko mahdottomaksi antaa vastausta kysymykseen, kuinka lämpimiä Suomen kesät ovat. Kesän 2017 korkein lämpötila oli yhtä matala kuin yli 40 vuotta sitten. Tänä kesänä hellepäivien putkelle ei tahtonut tulla loppua.

Heinäkuun lopun kolumnissani peräänkuulutin kansainvälisiä sitoumuksia ja valtioiden konkreettisia toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja ympäristön suojelemiseksi, sekä muistutin jokaisen kansalaisen omista vaikutusmahdollisuuksista. Tällä viikolla SDP:n eduskuntaryhmä piti kesäkokoustaan Vaasan vaalipiirissä. Kansanedustajat jalkautuivat ensin keskiviikkona Seinäjoelle, Kokkolaan ja Vaasaan. Torstaina pidimme itse kokouksen Vaasassa, jossa juuri kokouksen alla saimme uutisen Wärtsilän mittavasta investoinnista, uuden teknologiakeskuksen perustamisesta Vaskiluotoon. Hieno uutinen, josta on syytä olla iloisia.

Kokkolan Suurteollisuusalueella puolestaan kuulimme, miten sanonta "toisen jäte on toisen aarre" on toteutunut alueen yrityksissä kirjaimellisesti jo vuosikymmeniä. Tällä Euroopan mittakaavassa kiertotalouden edelläkävijäalueella mietitään jatkuvasti uusia keinoja entistä tehokkaamman kiertotalouden toteuttamiseksi. Nämä elinkeinoelämän ratkaisut ovat erittäin tärkeitä alueemme työllisyyden ja talouskasvun kannalta. Samalla ne ovat tervetulleita esimerkkejä konkreettisista ilmastoteoista, sillä ilman yritysten vastuunkantoa ilmastotavoitteita ei voida saavuttaa.

SDP:n kanta on, että Suomen polku päästövähennyksiin ja hiilineutraaliuteen on tehtävä yhdessä kaikkien yhteiskunnan toimijoiden eli yrityksien, työntekijöiden ja kuluttajien kanssa. Tarvitsemme kannustimia, joilla yritykset siirtyvät vähähiilisempään tuotantoon ja valmistamaan ilmastoystävällisempiä tuotteita. Tavoitteitamme ovat muun muassa laivaliikenteen monipolttoaineet ja sähköistäminen sekä energian varastoinnin kehittäminen. Lisäksi esimerkiksi maa- ja metsätalouden tutkimuksen lisääminen olisi tarpeen ilmastoystävällisempien toimintatapojen kehittämiseksi.

Yrityksillä, kansalaisilla ja päättäjillä on käytössään kiistatonta tietoa siitä, mitä sinisen planeetan pelastamiseksi tulee tehdä. Nyt kysytään tahtoa. Luin vastikään Tukholman yliopiston julkaisemaa ilmastotutkimusta, jonka yhteenveto rohkaisee: "On aina niitä, jotka piilottavat päänsä pensaaseen ja jättävät huomiotta ilmastonmuutoksen maailmanlaajuiset riskit. Mutta paljon enemmän on meitä, jotka ovat sitoutuneet voittamaan tämän vastahakoisuuden. Pysykäämme optimistisina ja toimikaamme rohkeasti yhdessä".


Blogi