Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

Politiikan ja perheen vuosi

19. joulukuuta 2016

Näin vuoden lähestyessä loppuaan, on hyvä katsoa vähän taaksepäin. Kulunut vuosi on ollut tapahtumarikas ja mieleenpainuva. Henkilökohtaisessa elämässä sain kokea vanhemmaksi tulon, joka on suuri elämänmuutos. Kotiäitinä vietetty vajaa vuosi on kasvattanut mutta antanut myös uutta näkökulmaa asioihin.

Sain viime viikolla päätökseen toisen kiertueeni, jonka aikana kiersin kaikki Pohjanmaan 40 kuntaa. Alueemme asioista yksi huoli nousi esiin ylitse muiden, nimittäin kysymys terveydenhuollosta. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa johtoajatuksina ovat Sipilän hallituksella olleet maakuntahallinto ja valinnanvapaus. Varjoon ovat jääneet etäisyys laajan palvelutason päivystyssairaalaan ja palvelun saaminen omalla äidinkielellä. Pohjalaiset ovat uudistuksen häviäjiä, kun sekä Pohjanmaa että Keski-Pohjanmaa ovat jäämässä ilman laajan palvelutason keskussairaalaa.

Kansallisesti keskustelua on hallinnut talous. Taloudessa on näköpiirissä muutamia valonpilkahduksia. Mm. telakkateollisuudessa tilauskirjat ovat täyttyneet, mille jo Kataisen hallituskauden linjauksilla loimme yhdessä edellytykset. Samoin jo viime vaalikaudella virinneet uusien biolaitosten investointihankkeet ovat etenemässä. Isoa käännettä parempaan ei kuitenkaan ole tapahtunut. Edelleen julkinen talous painii liian suuren alijäämän kanssa ja lisäsopeutuksia pohditaan, mikäli työllisyys ei käänny nousuun.

Kansainvälisesti vuosi on pitänyt sisällään isoja epävarmuutta lisänneitä tapahtumia, erityisesti Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa.

Kesän Brexit-äänestys osoitti, että Euroopan unionin kehityksessä voidaan myös lähteä erkaantumisen tielle. Kansainvälisen yhteistyön arvo kyseenalaistettiin, ja uskottiin kansallisen edunvalvonnan tapahtuvan paremmin ilman unionin jäsenyyttä. Lopputulos voi olla monelle irtaantumisen puolesta äänestäneelle pettymys. Ongelmat eivät poistukaan, mutta jäsenyyden tuomat taloudelliset ja muut hyödyt katoavat.

Muutosta ja protestia piti sisällään myös Yhdysvaltojen presidentinvaalien tulos. Globalisaation vastustus ja kokemus sen hyötyjen valumisesta muille sai monet valitsemaan "minkä tahansa muutoksen nykytilaan". Tämän toivottomuuden käänsi voitokseen Donald Trump, joka lupasi kampanjassaan tehdä sellaistakin, mikä ei ole mahdollista. Aika näyttää, mitä hän oikeasti tulee presidenttinä tekemään ja mikä on hänen valintansa vaikutus muulle maailmalle.

Kaiken epävarmuuden keskellä toivotan kaikille hyvää joulua ja parempaa uutta vuotta - niin lapsille kuin vanhemmille.

Blogi