Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

Politiikan kevät on suurten arvovalintojen aikaa

11. helmikuuta 2018

Presidentinvaalit on käyty ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö on vannonut valansa. Presidentti viitoittikin kevään isoja kysymyksiä kuluneella viikolla eduskunnassa puhuessaan valtiopäivien avajaisissa. Niitä ovat mm. talous ja työllisyys, sote-uudistus ja Euroopan Unionin kehittäminen.

Presidentti peräänkuulutti myös Suomen aktiivisuutta ja aloitteellisuutta EU:n kehittämisessä. Aihe on ajankohtainen, sillä Saksan hallitusneuvottelut päättyivät myös tällä viikolla. Uusi hallitus suhtautuu EU:n tiivistyvään yhteistyöhön myönteisesti. Onkin odotettavissa, että lähitulevaisuudessa Saksa ja Ranska tekevät yhteisen esityksensä niin turvallisuusyhteistyön kuin talousyhteistyön kehittämiseksi. Molemmat aiheet ovat tärkeitä Suomelle. Emme saa odottaa vaan suurten maiden linjauksia vaan meidän tulee olla oma-aloitteisia ja tuoda omat ehdotuksemme esille. Lienee myös selvää, että velkojen yhteisvastuu on jatkossakin Suomelle mahdoton linjaus.

Euroopan komission tuoreen talousennusteen mukaan Suomen talous kasvaisi tänä vuonna noin 2,8%. Talouden kasvaessa on tärkeää huolehtia siitä, että kasvu kuuluu kaikille. Talouspolitiikan riippumaton arviointineuvosto julkaisi tammikuussa arvionsa Sipilän hallituksen talouspolitiikasta. Neuvosto kiinnitti huomiota hallitusohjelmaan nähden tuntuviin veronalennuksiin. Näiden veronalennusten vuoksi julkisen talouden rakenteellinen alijäämä kasvaa 2017 ja 2018, samalla kun alennuksista hyötyvät eniten suurituloiset.

Oikeudenmukaisuusnäkökulmasta kuumin julkinen keskustelunaihe on ollut niin sanottu aktiivimalli, jonka eduskunnan enemmistö ennen joulua hyväksyi. Jaan tavoitteen työttömien aktivoimisesta mutta en mallia, joka siihen on tehty. Se on liian kategorinen eikä tosiasiassa huomio ihmisten aktiivisuutta eikä alueellisia eroja. Pohjanmaan maakunnassa työllisyystilanne on montaa muuta aluetta parempi. Yhteisiä haasteita ovat kuitenkin pitkäaikaistyöttömyys sekä nuorisotyöttömyys.

Lisäksi olisi tärkeää huolehtia sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta ja eriarvoisuuden vähentämisestä. Pienituloisella jokainen lisäeuro menee aidosti kulutukseen, kun taas suurituloisilla useimmin säästöön. Niinpä nyt ei ole viisasta tehdä suurituloisia hyödyntäviä veronkevennyksiä vaan suunnata talouden liikkumatila pieni- ja keskituloisille.

Näiden lisäksi yksi kevään tärkeimpiä eduskunnan käsittelyssä olevia asioita on sote-uudistus. Kevään aikana siihen liittyvät lait pitäisi saada eduskunnassa hyväksytyksi. Vaikeuskertoimia asiassa riittää kuitenkin edelleen. Koska Sipilän hallitus on kytkenyt sote-uudistuksen ja maakuntauudistuksen toisiinsa, ovat ne myös yhtä aikaa käsittelyssä. Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden valinnanvapauden lisääminen on etenemässä mutta missä laajuudessa ja millä tavalla niin, ettei nykyinen laadukas erikoissairaanhoitomme kärsi, lienevät keskeisiä kysymyksiä. Myös kustannusten nousua pitäisi kyetä uudistuksella hillitsemään.

Näissä kokonaisuuksissa riittää pähkittävää eduskunnalle, ja ennen kaikkea kevään eduskuntatyö pitää sisällään suuria arvovalintoja. Ollaan jatkossakin yhteydessä niin Pohjanmaan kuin koko Suomenkin asioista!

Julkaistu Pohjalaisessa 11.2.

Blogi