Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

Syksyn aiheita - satama ja sote, tuloerot ja turvallisuus

10. syyskuuta 2017

Eduskunnan syysistuntokausi käynnistyi tällä viikolla. Oli juhlava hetki palata jälleen eduskunnan peruskorjattuun päärakennukseen. Toivon tilan arvokkuuden vaikuttavan myös eduskunnan keskustelukulttuuriin positiivisesti.

Syksyn alkuun saimme myönteisen uutisen hallituksen budjettiriihestä. Kokkolan satamaväylän syventäminen metrillä 14 metriin sisältyy jo valtion ensi vuoden talousarvioon niin, että työt voivat käynnistyä ensi vuonna. Tämä hanke vahvistaa satamamme ja suurteollisuusalueemme kilpailukykyä - ja tukee sitä kautta alueemme työllisyyttä.

Syventämispäätös on odotettu uutinen, kun hankkeen kansantaloudellinen hyötysuhde oli selkeästi osoitettavissa. Hankkeen eteen on tehty työtä yli puoluerajojen. Onkin hienoa, että pitkäjänteinen edunvalvontatyömme tuotti nyt tulosta.

Hieman epävarmuutta on edelleen Kokkolan kaupungin osuudesta hankkeen rahoittamiseen. Toivottavasti se selkiytyy mahdollisimman pian. Päävastuu liikenneinfrastruktuurista on kuitenkin valtiolla eikä hankkeita voi tulevaisuudessakaan arvottaa sen mukaan, mikä kunta olisi eniten valmis osallistumaan oman alueen liikennehankkeensa rahoitukseen.

On selvä, että eduskunnan syysistuntokautta tulevat leimaamaan niin talous- ja työllisyyskysymykset kuin kansainvälisen ympäristön muutokset. Suomen talous kasvaa, mikä on positiivinen uutinen. Sen taustalla on viime vaalikaudella tehdyt talouden tervehdyttämistoimet, kuten myös tämän vaalikaudet päätökset. Suurin selittävä tekijä talouden kasvulle on kuitenkin kansainvälinen talouskasvu, josta olemme päässeet osallisiksi.

Haasteita edelleen riittää liian korkeassa työttömyydessä, julkisen talouden velkaantumisessa sekä kasvavassa eriarvoisuudessa. Tästä varmasti keskustelua eduskunnassa riittää, kun Nordean ekonomistikin (HS 8.9.) puhuu "käänteestä" tulonjakopolitiikassa. Hänen mukaansa viime vaalikaudella, jolloin SDP oli hallituksessa budjettipolitiikka oli tuloeroja kaventavaa, kun taas tällä vaalikaudella hallituksen budjettipolitiikka on tuloeroja kasvattavaa. Hän perustelee näkemyksen konkreettisilla päätöksillä verotuksessa ja työttömyysturvassa. Hesarin laatiman grafiikan toivoisin näkeväni myös muissa lehdissä.

Kansainvälinen toimintaympäristö on muuttunut varsin nopeasti. Suurvaltasuhteiden jännittyminen, Pohjois-Korean ohjuskokeet sekä Eurooppaan kohdistetut terrori-iskut ovat lisänneet turvattomuuden tunnetta. On selvää, että Euroopan Unionin merkitys myös turvallisuusyhteisönä tulee vahvistumaan. Euroopan unionin tulevaisuus ja yhteistyön kehittäminen tulee olemaan myös eduskunnan agendalla.

Juuri ennen kesälomia selvisi, että hallitus ottaa aikalisän sote- ja maakuntauudistukseen. Lisäaika tulee tarpeeseen. Suurta huolta herättänyt valinnanvapausmalli kaipaa rukkausta. Kokkolan ja Keski-Pohjanmaan osalta keskeistä on, miten hallituksen asetusta erikoissairaanhoidon työnjaosta eri alueiden välillä tullaan tulkitsemaan. Meidän tavoitteena on turvata Kokkolaan ja Soiteen vähintään nykyisen laajuinen palveluvalikko. Toivottavasti näin myös tapahtuu.

Hyvää alkavaa syksyä!

Blogi