Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

Tekoja terveyden puolesta

27. lokakuuta 2012

SDP on kertonut omista teoistaan, kuten työministerimme nuorisotakuusta, peruspalveluministerimme vanhuspalvelulaista ja opetusministerimme lisärahasta koulujen opetusryhmien pienentämiseen. Näitä nuorten, vanhusten ja lapsiperheiden asioita haluamme ajaa myös kunnissa.

Vaalikeskustelujen perusteella näyttää siltä, että terveydestä on tulossa sunnuntaisen vaalin tärkein kysymys. Nimittäin eri puolueilla on selvästi erilaiset käsitykset siitä, mistä terveyspalveluissa on kysymys.

Kansalaisilla on selkeä näkemys. He liputtavat julkisen palvelutuotannon puolesta. Jos kuntalaiset saisivat ratkaista, kunnat tuottaisivat palvelunsa valtaosin itse. Näin tohtori Johanna Kallio on tiivistänyt väitöskirjatutkimuksensa tuloksen.

SDP on kuntalaisten kanssa samaa mieltä. Me olemme oppineet arvostamaan kunnallista palvelutuotantoa. Kouluterveydenhuoltoa, joka tuottaa terveyttä nuorille. Terveyskeskuksia, jotka tukevat ennen kaikkea lapsiperheiden, eläkeläisten ja työttömien terveyttä. Keskussairaaloita, joissa vakaviin sairauksiin annetaan apu jokaiselle ? riippumatta lompakon paksuudesta.

Kuntalaisten tahdosta huolimatta kunnissa on ulkoistettu palvelutuotantoa yhtiöille. Bisnes sopii huonosti julkisiin terveyspalveluihin, joiden tehtävänä on pitää potilas terveenä niin, ettei tarvitse tulla lääkäriin. Yksityisen puolen tehtävänä on lisätä kysyntää ja kasvattaa bisnestä. Tästä perustavasta erosta on puhunut myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Pekka Puska.

Joskus kunnat ovat olleet pakkoraossa terveysaseman lääkäripulan vuoksi. Sen vuoksi terveyskeskuksiin on saatava lisää lääkäreitä johtamista parantamalla, aloituspaikkoja lisäämällä ja harjoittelua pidentämällä.

Usein yksityistäminen on kuitenkin poliittinen päätös. Oikeistoenemmistöiset kunnat ovat olleet suopeimpia kuntapalveluiden yksityistämiselle. Näin tohtori Johanna Kallio kuvaa väitöskirjatutkimuksensa toista tulosta. Kun Kokoomus ajaa sairauslomakarenssia ja yksityistämiselle tilaa raivaavaa ?palvelualoitetta?, SDP jatkaa palkansaajan ja julkisen palvelutuotannon puolustamista.

Terveysbisnes on tuottoisimpia liiketoiminta-aloja. Siksi se on houkutellut ulkomaisia pääomasijoittajia. Suomessa alalla toimii monikansallisia yrityksiä, joilla on ? tai niiden omistajilla on ? usein yhteydet ulkomaisiin veroparatiiseihin. Joudumme kysymään itseltämme, näinkö haluamme veroeurojamme käyttää?

Heiluri onkin nyt kääntymässä kansan tahdon suuntaan. Kunnallistaminen on lähtenyt käyntiin. Tänä vuonna tehdyn kyselyn mukaan neljännes kunnista tai kuntayhtymistä on palauttanut palveluja kunnan omaksi työksi. Oma tuotanto onkin ollut laadukkaampi tai edullisempi. Samoista syistä joka kolmas kertoi harkitsevansa tätä.

Vaaleissa tämä kuitenkin ratkaistaan. Voimme antaa vauhtia tälle kansan tahtomalle suunnalle. SDP on tähän työhön valmis. Anna äänesi teoille nuorten, lapsiperheiden ja vanhusten terveyden puolesta. Kunnan omassa palvelutuotannossa veroeuromme eivät valu veroparatiiseihin. Tehdään yhdessä Suomesta parempi maa.

Blogi