Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

Trumpin valinta vie uuteen aikakauteen

13. marraskuuta 2016

Yhdysvaltojen presidentinvaalien tulos oli monelle yllätys. Itsekin toivoin, että maailma olisi voinut kokea suurvallan ensimmäisen naispresidenttiyden, mutta samaan aikaan olen aavistellut tätä lopputulosta. Yhdysvallat on nimittäin konservatiivinen maa. Kun kiersin viime kesän Yhdysvaltojen 16 osavaltiossa, sain ensi käden kosketuksen amerikkalaiseen konservatismiin ja sen eri puoliin. Meille pohjoismaalaisille amerikkalaisen konservatiivisuuden jotkut ilmenemismuodot ovat niin vieraita, ettemme ole halunneet uskoa Trumpin voiton mahdollisuuteen.

Kampanja puhuttelivalkoihoisia työnväenluokkaisia miesäänestäjiä, jotka löysivät patriarkaalisesta presidentistä eräänlaisen heimopäällikön. Näitä Nascar-isejä on pidetty arvaamattomana äänestäjäryhmänä, joihin tällä kertaa vaikutti myös vastaehdokkaan sukupuoli.
Toiseksi kampanja kanavoi myös konservatiivista kapinaa liberaalia valtakulttuuria ja poliittista korrektiutta vastaan. Nämä South Park –konservatiivit löysivät Trumpista äänen eliitinvastaiselle kapinalle, jossa ennakkoluulonsa saa ilmaista vapaasti.
Kolmas konservatiivisuuden siipi, joka sai Trumpista keulahahmon, on paleokonservatiivit. Nämä "perusamerikkalaiset" vastustavat kansainvälisyyttä – oli se sitten ulkopoliitti¬sia seikkailuja, vapaa kauppaa tai maahan¬muuttoa. Näiden politiikan valtavirrassa unohdettujen konservatiivien puhuttelu onnistui kääntämään ratkaisevat vaa'ankieliosavaltiot Trumpin puolelle.
Naisissa on myös tukea konservatiivisille näkemyksille ja vahvan isähahmon haikailulle. En kuitenkaan usko, että vaalit ratkesivat siihen, että naiset käänsivät selkänsä Clintonille. Uskon, että Trumpin kampanja enemmänkin sai puolelleen niitä liikkuvia miesäänestäjiä, jotka ovat aiemmin voineet äänestää demokraattien miesehdokasta.

Konservatiivisia asenteita on niin Amerikassa kuin Euroopassa. Minusta kannattaisi kysyä, mitä vaalikampanjasta ja vaalituloksesta kannattaa oppia. Liberaaleja arvoja kannattavien pitää oppia tunnistamaan konservatiivien aitoja huolia ja tarjoamaan vastauksia niihin. Huolien ohittaminen ja tuomitseva asenne karkottaa, kun taas kuuntelu ja avoin vuoropuhelu omien arvojen pohjalta lisää luottamusta.
Trumpin valinta on myös hyvä muistutus meille siitä, että suurvallat voivat valita hyvin erilaisia johtajia ja että kaikenlaisten suurvaltajohtajien kanssa pitää tulla toimeen. Suomi on saanut harjoitella tätä koko historiansa ajan venäläisten naapurina. Nyt Eurooppa saa harjoitella yhteistyötä uudenlaisen Yhdysvaltain presidentin kanssa. Se, kuinka paljon Trumpin valinta vaikuttaa ulkopolitiikan isoon linjaan, jää nähtäväksi.
Uskon, että Trumpin ulkopolitiikkaan voi myös vaikuttaa. Trump totesi heti valinnan jälkeen haluavansa hyviä suhteita kaikkiin kumppaneihin. Suomenkin tulisi tuoda esiin omia ajatuksiaan siitä, kuinka lännen ja Venäjän suhteet voisivat kehittyä vakaammiksi ja ennustettavammiksi. Uusi hallinto tarjoaa aidon momentumin. Siirrymme nyt uuteen aikakauteen.

Blogi