Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

Tulevaisuuslinjaus julki vappuna

01. toukokuuta 2014

SDP:n puoluekokous alkaa tasan viikon päästä Seinäjoella. Puoluekokous päättää linjasta ja askelmerkeistä, joilla yhdessä lähdemme sieltä eteenpäin, kohti uusia haasteita.

Työntekijän juhlapäivänä vappu on sopiva ajankohta julkaista oma puheenvuoroni, näkökulmani vauhdittamaan SDP:n suuntakeskustelua. Siinä nostan esiin mielestäni keskeisimmät ilmiöt Suomen tulevaisuuden kannalta. Ne ovat myös asioita, jotka määrittävät sitä politiikan linjaa, jolla suomalaisten luottamusta SDP:hen vahvistetaan.

Sen pääviesti on, että SDP on tänään aiempaakin tärkeämpi. Kolme perusteluani liittyvät siihen, että Suomi on poikkeuksellisen haastavan tilanteen edessä niin teknologian, globalisaation, teollisuuden rakennemuutoksen, talouden epävarmuuden, ikääntymisen, eriarvoisuuden kasvun, ilmastonmuutoksen kuin kansainvälisen tilanteen vuoksi. Kolme perusteluani ovat seuraavat:

1 Työn tulevaisuus. Ilman työtä ei ole työntekijää, eikä työväenliikettä. Teknologian, globalisaation ja teollisuuden rakennemuutoksen takia suomalaisen työn tulevaisuus ei ole ollut aiemmin niin uhattuna kuin nyt. Tämän takia SDP on tänään aiempaakin tärkeämpi.

2 Hyvinvointivaltion tulevaisuus. Ihmisillä on suuri huoli toimeentulosta ja julkisista palveluista. SDP on ollut puolue, joka on tarjonnut ihmisille turvaa ja edellytyksiä ihmisarvoiseen elämään. Talouden epävarmuuden ja väestön ikääntymisen takia tuon turvan tarve on kasvanut. Tämän takia SDP on tänään aiempaakin tärkeämpi.

3 Oikeudenmukaisuuden tulevaisuus. Eriarvoisuuden kasvu ja oikeudenmukaisuuden puute ovat nyt polttavia ongelmia. Avoimessa maailmassa nämä jokaista meistä huolettavat ilmiöt ovat yhä enemmän kansainvälisiä kysymyksiä. SDP on Suomen kansainvälisin puolue, osa globaalia sosialidemokraattista liikettä. Tärkeiden asioiden kirjo on laaja ulottuen euroalueen tulevaisuudesta veroparatiiseihin, köyhyyden poistamiseen, ilmastonmuutokseen ja rauhaan. Tämän takia SDP on tänään aiempaakin tärkeämpi.

Käyn puheenvuorossa myös läpi sitä, millaisissa tilanteissa SDP on noussut Suomen suurimmaksi puolueeksi. Sitä taustaa vasten uskon SDP:n nousevan jälleen "uuteen kultakauteen", jos se on eniten tulevaisuuteen suuntautunut puolue, jos sen linja perustuu realistisesti taloudellisiin reunaehtoihin ja jos se pysyy rohkeasti uudistuslinjalla kriittisestä sisäisestä keskustelusta huolimatta.

Koko näkökulmani on luettavissa täällä: http://issuu.com/ju2014/docs/linja__1_

Jatketaan keskustelua! Hyvää vappua, työn juhlapäivää!

Blogi