Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

Uusi vuosi, uusi mahdollisuus

15. tammikuuta 2018

Jälleen on vuosi vaihtunut. Keski-Pohjanmaalla saimme vastaanottaa uuden vuoden talvisissa ja lumisissa tunnelmissa. Pitkän, pimeän ja kostean syksyn jälkeen lumesta sekä sen tuomasta valosta on osannut nauttia. Latuja on kulutettu ja pulkkamäkeä laskettu niin pienet kuin isommatkin.

Vuoden vaihtuminen antaa aina mahdollisuuden myös johonkin uuteen. Moni meistä tekee uudenvuoden lupauksia, joita sitten vaihtelevalla menestyksellä kykenee toteuttamaan. Ehkä tärkeintä on kuitenkin yritys muuttaa elämäntapoja, työrytmiä tai vaikkapa vapaa-ajanviettoa.

Vuodenvaihde toi tullessaan myös vaalikampanjoinnin. Vaalimainokset ovat ilmestyneet tienvarsille ja vaalityöntekijät katukuvaan. Vaalikuume onkin vähitellen nousemassa, alkaahan presidentinvaalien ennakkoäänestys jo ensi viikolla.

Olen saanut kiertää presidentinvaalien ja Tuula Haataisen kampanjan merkeissä viime päivinä niin Pohjanmaalla, Keski-Suomessa, Etelä-Karjalassa kuin Helsingissä. Vaikka vaali-into ei ole vielä yltynyt ihan huumaan asti, on väkeä ollut hyvin tilaisuuksissa. Kansainvälinen tilanne sekä ulko-ja turvallisuuspolitiikka kiinnostavat. Julkisessa keskustelussa sekä televisioväittelyissä ovat korostuneet kovan turvallisuuspolitiikan kysymykset mm. Nato-jäsenyys, puolustusyhteistyö ja sotilaalliset uhat. Vähemmälle keskusteluissa ovat jääneet konfliktien taustalla olevat tekijät ja kriisien ennaltaehkäisy. Pääsyy konfliktien syntymiseen on epäoikeudenmukaisuus ja eriarvoisuus.

Jos aiemmin aseelliset konfliktit käytiin valtioiden välillä, nyt ne käydään entistä enemmän valtioiden sisällä. Tämä on johtanut siihen, että uhreista entistä suurempi osuus on siviilejä - naisia ja lapsia. Viimeisen 15 vuoden aikana aseellisissa konflikteissa on kuollut yli 2 miljoonaa lasta. Lähes 50 miljoonaa ihmistä on pakolaisena sotatilan tai aseellisen konfliktin takia. Luvut ovat liian suuria.

Suomella on pitkä perinne rauhanrakentamisessa ja rauhan välittämisessä. Omasta sisällissodastamme tulee kuluneeksi tänä vuonna 100 vuotta, joiden aikana olemme kyenneet kokoamaan kansakunnan ja rakentamaan nykyisen hyvinvointivaltion. Se on poikkeuksellinen saavutus. Ja siinä on vientituotetta maailmallekin.

Presidentinvaaleissa on kyse ulko-ja turvallisuuspolitiikan johtajuudesta mutta myös arvojohtamisesta. Miten olemme osaltamme edistämässä rauhaa ja turvallisuutta niin kansainvälisesti kuin Suomessa? Martin Luther King totesi aikanaan, että rauha ei tarkoita vain ristiriitojen poissaoloa vaan oikeudenmukaisuuden läsnäoloa. Mikäli haluamme siis ylläpitää rauhaa Suomessa tarvitaan myös panostamista tasa-arvoon ja oikeudenmukaisuuteen. Tätä ymmärrystä toivoisin myös Juha Sipilän hallitukselta. Uusi vuosi antaa hallitukselle mahdollisuuden myös uudelleenarvioida tekemäänsä politiikkaa ja tehdä korjausliikkeitä esimerkiksi eriarvoisuuden vähentämiseksi.

Yhteiskunnallinen eheys ja oikeudenmukaisuus eivät ole meilläkään itsestäänselvyys. Ne edellyttävät niitä tukevia poliittisia päätöksiä. Presidentinvaalit tarjoavat mahdollisuuden ottaa kantaa siihen, millä arvoilla Suomea johdetaan seuraavat kuusi vuotta. Käytetään siis äänioikeuttamme.

Hyvää alkanutta vuotta kaikille!

Julkaistu Keskipohjanmaa-lehdessä 15.1.

Blogi