Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

Vaasan keskussairaala tarvitsee laajan päivystyksen

20. maaliskuuta 2019

Eduskunta hylkäsi reilu viikko sitten yhden äänen erolla kansalaisaloitteen, joka vaati laajaa päivystystä Vaasan keskussairaalalle. Äänestystulos herättää syystä tyrmistystä. Hallituspuolueiden edustajat ovat pitkin matkaa vastustaneet Vaasan keskussairaalan laajaa päivystystä ja äänestivät sen nyt kumoon eduskunnan täysistunnossa.

Ihmisten omakohtaiset kokemukset, asiantuntijalausunnot ja kaikki faktat – riittävä väestöpohja, etäisyys yliopistosairaalaan, kieli, talous, laatu – ovat sen puolella, että Vaasan keskussairaalan pitäisi saada laaja ympärivuorokautinen päivystys.

Perustuslakivaliokunta on useaan kertaan ottanut asiaan selvän kannan: kielelliset oikeudet toteutuvat käytännössä parhaiten, kun laaja päivystys on sijoitettu sekä Vaasaan että Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriin.

Jokaisen oikeus saada terveyspalveluja omalla kielellä, ruotsiksi ja suomeksi, korostuu kiireellisen sairaanhoidon yhteydessä. On selvää, että kielellisten oikeuksien huomioon ottaminen ja hoidon järjestäminen potilaan omalla kielellä on keskeinen potilasturvallisuuteen vaikuttava tekijä.

Lisäksi asia on tärkeä myös alueen elinvoimaisuuden kannalta, ja se tulee ottaa uuteen käsittelyyn viipymättä ensi vaalikauden alussa.

Blogi