Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

Vahvempaa sijoittajavastuuta

16. huhtikuuta 2014

Euroopan parlamentti hyväksyi eilen äänestämällä sopimuksen yhteisestä kriisinhallintamekanismista. Sen myötä otamme pankkikriisien hoitamisessa askeleen kohti reilumpia rahoitusmarkkinoita.

Ratkaisulla murretaan vanha tapa, jonka mukaan voitot menevät yksityisten taskuun ja tappiot veronmaksajien. Yhteisellä kriisinratkaisumekanismilla puututaan ongelmapankkien toimintaan varhaisessa vaiheessa ja huolehditaan tarvittaessa kriisinratkaisusta toteuttamalla sijoittajavastuuta.

SDP on korostanut eurokriisin synnystä asti sijoittajavastuuta. Olemme vaatineet veronmaksajien suojaamista seurauksilta, jotka ovat syntyneet muiden toimesta. Nyt näin tapahtuu. Jatkossa pankkisektori kantaa itse ensisijaisesti vastuuta, eivät veronmaksajat.

Olemme luoneet paremman sääntelyjärjestelmän selvillä säännöillä. Muutamme myös "pelisääntöjä". Pankkien lisäksi niiden omistajat ja sijoittajat ovat jatkossa eturintamassa mukana kriisitilanteen ratkaisemisessa.

Oma sosialidemokraattinen aateperheemme on jo pidempään tehnyt paljon töitä sijoittajavastuun puolesta. Voimme olla ratkaisuun tyytyväisiä. Yhtä tärkeää, kuin hoitaa käynnissä olevaa kriisiä oikeudenmukaisesti, on myös varautua tulevaan. Nyt meillä on siihen työkalut valmiina.

Blogi