Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

Valtiovallan on tuettava telakkateollisuutta

10. marraskuuta 2009

Tiistaina laivarakentaja STX ilmoitti yt-neuvottelujen aloittamisesta Turun telakalla. Työttömäksi uhkaa jäädä yli 400 työntekijää. Samalla koko henkilöstöä uhkaa pakkoloma ensi vuoden alusta alkaen.

Telakkateollisuuden ongelmat eivät ole yllätys. Tilauskanta ei ole ainoastaan romahtanut ? vuosi sitten se oli lähes nollassa. Merkit paremmasta talouskehityksestä näkyvät laivanrakennuksessa viipeellä. Pahimman yli selvitäkseen teollisuuden ala tarvitsee valtiovallan voimakasta tukea.

Maamme työllisyyden ja talouden kannalta telakkateollisuus on yksi merkittävimmistä vientialoistamme. Samalla se on korkean osaamisen ala, joka työllistää suoraan yli 20 000 suomalaista. Välilliset vaikutuksen kuntien ja kotitalouksien hyvinvoinnille ovat vielä suuremmat.

Huomautin lokakuun lopussa MTV3:n nettikolumnissani, että mikäli telakat eivät saa uusia tilauksia tai muuta apua nopeasti, kohtaamme telakkateollisuudessa irtisanomisten aallon. Tänään Turusta kantautuneet uutiset ovat hälytyssireeni, johon hallituksenkin olisi herättävä.

Jos korkeaan osaamiseen perustuvia teollisia työpaikkoja menetetään, uhkaa se Suomen kilpailuetua laivanrakennuksessa. Osaavasta työvoimasta on pidettävä kiinni. Valtiovallalla on käsissään mahdollisuus tukea laman kouriin joutunutta alaa. Tämä edellyttää, että hallitus ottaisi viimein vaarin opposition ja myös EU:n komission neuvoista ja luopuisi tehottomasta veroelvytyksestään.

Veroaleinnon sijaan työllisyyttä olisi mahdollista tehokkaasti tukea julkisilla investoinneilla. Meriklusterin osalta tämä tarkoittaisi täysimääräisten innovaatiotukien myöntämistä telakkateollisuudelle ja valtion alustilausten aikaistamista. Esimerkiksi uudelle öljyntorjuntaan soveltuvalle monitoimimurtajalle olisi Suomessa selkeä tarve. Hallituksen pitäisi tehdä päätös tällaisen aluksen tilaamisesta nopeasti.

Hallituksen toimettomuus teollisuuden tukemisessa on jo syventänyt metsäteollisuuden ahdinkoa Suomessa. Meriklusteria uhkaa nyt samanlainen kohtalo, jos hallitus tyytyy edelleen pyörittelemään peukaloitaan ja voivottelemaan maailman menoa.

Blogi