Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

Verot maksukyvyn mukaan?

07. huhtikuuta 2011

Kokoomuksen ehdotuksessa pienituloiset maksavat suhteellisesti rikkaita suuremman osan kerätyistä lisäverotuloista. Käteen jäävä tulo kasvaa kokoomuksen mallissa eniten ylemmässä keskiluokassa. Kokoomuksen malli tarjoaa pienituloisille keppiä, suurituloisille porkkanaa.

Keskustan ehdotus vähentäisi tutkimuksen mukaan tasaisesti tuloja pienituloisilta, keskituloisilta, ja suurituloisilta. Kuitenkin kaikkein köyhimpien ja toisaalta kaikkein rikkaimpien tulot kuitenkin laskisivat hieman enemmän kuin muissa tuloluokissa. Kaikkein rikkaimmilla on varaa maksaa hieman nykyistä enemmän veroja, mutta miksi myös köyhintä kansanosaa pitäisi kurittaa?

SDP:n ehdotus pienentää suhteellisesti eniten suurituloisten käytettävissä olevia tuloja. SDP:n ehdotuksessa pääoma- ja osinkotuloveroa korotettaisiin, ja pääomavero muutetaan progressiiviseksi. Nämä ehdotetut veronkorotukset kohdistuvat ennen kaikkea hyvätuloisille. Kaikille tuloluokille samansuuruisena tulevia arvonlisäveroa, ja energiaveroa ei koroteta. Kaiken kaikkiaan SDP:n mallin myötä pieni- ja keskituloisten käytettävissä olevat tulot eivät käytännössä pienene lainkaan. SDP ehdottaa siis ainoana kolmesta vertaillusta puolueesta selkeästi progressiivista veromallia: verotusta jossa veroja maksetaan maksukyvyn mukaan.

Koko verotutkimus löytyy täältä:
http://www.sorsafoundation.fi/tpl_actual_01.asp?sua=1&lang=1&s=368&q=y

Blogi