Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

Esittäytymiskirjeeni Sinulle

Olen 43-vuotias, avioliitossa, 4-vuotiaan pojan äiti, luokanopettaja, kasvatustieteiden maisteri, kaupunginvaltuutettu, rauhanvälityksen erityisedustaja, musiikin ja liikunnan harrastaja, kirkon jäsen, isosisko kolmelle sisarukselle ja kummitäti kahdeksalle lapselle, joista yksi on Keniasta. Olen työskennellyt 16 vuotta Vaasan vaalipiirin kansanedustajana, kuusi vuotta SDP:n puheenjohtajana sekä kolme vuotta valtiovarainministerinä ja pääministerin sijaisena. Kokemusta on niin yhteisten asioiden hoidosta kuin "ensimmäisenä naisena" toimimisesta.

Tie politiikkaan


Vaikuttamiseen havahduin lukiossa, kun törmäsin kaveripiirissä huumeongelmaan. Politiikkaan olen tutustunut kunnallisissa luottamustehtävissä, joissa olen toiminut yli 20 vuotta. Minut valittiin Kokkolan kaupunginvaltuuston varajäseneksi 21-vuotiaana ja varsinaiseksi jäseneksi neljä vuotta myöhemmin.

Vuosina 2015-2016 toimin ensimmäisenä naisena Kokkolan kaupunginvaltuuston puheenjohtajana. Maakunnallisissa tehtävissä olen toiminut Keski-Pohjanmaalla maakuntavaltuuston puheenjohtajana ja sairaanhoitopiirin hallituksen varapuheenjohtajana. Vuoden 2017 kuntavaaleissa minut valittiin jatkamaan Kokkolan kaupunginvaltuustossa.

Eduskuntatyö


Kansanedustajuus on ollut minulle kutsumustyö siitä lähtien, kun minut valittiin eduskuntaan vuonna 2003. Olen toiminut mm. sivistysvaliokunnassa ja valtiovarainvaliokunnassa. Vuosien varrella olen tehnyt alueellemme tärkeitä esityksiä mm. Kokkolan ja Seinäjoen yliopistokeskusten rahoituksesta, Pohjanmaan radan kunnostuksesta, satamateiden rakentamisesta ja satamaväylien syventämisestä, Vaasan ja Pietarsaaren ratojen sähköistyksistä sekä pohjalaisten kulttuuritapahtumien tukemisesta.

Luottamus on jatkunut jo neljissä vaaleissa. Toisen vaalikauden aloitin SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtajana ja kolmannen kauden eduskunnan varapuhemiehenä. Tällä hetkellä toimin eduskunnan ulkoasiainvaliokunnassa, eduskunnan pankkivaltuustossa, Suomen IPU-valtuuskunnan puheenjohtajana ja Veikkauksen hallituksessa.

Puoluejohtajana ja ministerinä


Minua pyydettiin vuonna 2008 SDP:n puheenjohtajaehdokkaaksi - myös pohjalaiset tukivat. Kerroin haluavani modernia sosialidemokratiaa, kokoavan arvopuolueen, johtavan tulevaisuuspuolueen ja avoimen kansalaispuolueen. Tulin valituksi - ja uudestaan kaksi vuotta myöhemmin vuonna 2010. Onnistuimme nostamaan puolueen vuoden 2011 eduskuntavaaleissa kakkostilalle ja hallitusvastuuseen. Itse aloitin valtiovarainministerinä.

Teimme keskustavasemmistolaista politiikkaa, jossa kannettiin sisulla vastuuta Suomen taloudesta mutta puolustettiin täydellä sydämellä työtä ja oikeudenmukaisuutta. Hillittiin valtion velkaantumista ja valmisteltiin rakenneuudistuksia, mutta panostettiin vahvasti perusturvaan, nuorisotakuuseen ja vanhuspalveluihin. Puolustettiin teollisuutta ja talouskasvua, mutta torjuttiin tiukasti harmaata taloutta, veroparatiiseja ja tuloerojen kasvua. Ratkottiin eurokriisiä rakentavasti muiden EU-maiden kanssa, mutta ajettiin tiukasti sijoittajavastuuta ja suomalaisten veronmaksajien etuja.

Työn ja oikeudenmukaisuuden linjalla sain jatkokauden Helsingin puoluekokouksessa vuonna 2012, mutta Seinäjoen puoluekokouksessa kaksi vuotta myöhemmin palasin riviin. Hävisin tiukan puheenjohtajavaalin Antti Rinteelle.

Kansainvälisyys ja rauha


Kansainvälisyys on kuulunut niin nuoruuteeni kuin poliittiseen työhöni. Ministerinä sain edustaa Suomea EU:n neuvostossa (Ecofin) ja euroryhmässä sekä Maailmanpankissa ja Kansainvälisessä valuuttarahastossa. Puoluejohtajana johdin pohjoismaista yhteistyöjärjestöä (Samak) ja eurooppalaista valtiovarainministerien ryhmää (PES/Ecofin). Ilmastopolitiikkaan tutustuin ministeriaikana myös Suomen kestävän kehityksen toimikunnan puheenjohtajana.

Rauhanvälitys on noussut uudeksi teemaksi työssäni. Olen toiminut ulkoministerin erityisedustajana rauhanvälityksessä sekä presidentti Ahtisaaren perustaman CMI-järjestön hallituksessa. Suomen YK-liiton entisenä puheenjohtajana toimin Suomen YK-ystävien johtoryhmässä. Olen myös puolueeni ulko- ja turvallisuuspoliittisen työryhmän toinen puheenjohtaja.

Minua on välillä houkuteltu EU- ja YK-tehtäviin. Olen kuitenkin valinnut kansanedustajaehdokkuuden Suomen ja Pohjanmaan asioiden edistämiseksi - edelleen sisulla ja sydämellä.

Kokkolassa maaliskuussa 2019

Jutta Urpilainen

Lisätietoa