Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

Urpilainen: Det finns två alternativ i valet

13. januari 2011

Enligt SDP:s ordförande Jutta Urpilainen finns det två alternativ i vårens riksdagsval. ? Idag är det 94 dagar till valdagen. Då avgörs Finlands riktning för de kommande fyra åren. Det finns bara två egentliga alternativ: att högerregeringen fortsätter kryddat med sannfinländska ingredienser eller en regering som leds av socialdemokraterna.

I sin politiska översikt till partistyrelsen poängterade Urpilainen att regeringen normalt i det här skedet av valperioden presenterar sina bedrifter. ? Nu har den inte presterat något. För att täcka det har man börjat kräva att oppositionen ska visa vad den åstadkommit. Det känns som om någon har glömt att det är regeringen som regerar, den kan inte vara oppositionens opposition.

- I diskussionen efter årsskiftet har man slagit oppositionen med slägga. Man har haft samma känsla som en Nokias mobiltelefon. Förakt, nedsättande kommentarer och samtidigt kopiering av id?er. Det får en att vilja kämpa. Nu behövs sisu och hjärta.

- Det finns 700 000 mindre bemedlade i Finland. Cirka 150 000 barn lever i ett ekonomiskt trångmål. En kvarts miljon människor är utan arbete. Cirka 25 000 unga har varken arbete, studie- eller praktikplats. Högerregeringens Finland övergår sakta men säkert i ett plattskattesystem. Det här är inte det Finland vi vill ha. Socialdemokraterna behövs för att lyfta Finland från fördärvet.

- SDP vill ändra fosterlandets riktning. Vi vill förbättra välfärdsstaten, som vi var med och skapade och som vi har försvarat från årtionde till årtionde. Vi vill ha tillbaka den samarbetsanda som gjorde att vi klarade av recessionen på 90-talet.

- Vi behöver ett rättvist Finland där var och en kan delta som en fullvärdig medborgare. Skatterna ska vara enligt betalningsförmåga. Vi måste minska inkomt- och välfärdsklyftorna. Vi måste hålla fast vid den offentliga servicen som är av hög kvalitet, och den måste förbättras. Att utveckla välfärdsstaten förutsätter att man sköter om statskassan väl. En balanserad statsekonomi förutsätter tillväxt, skärpt beskattning, inbesparingar och strukturreformer. Många svåra beslut väntar, som bara bör göras.

- Finland behöver framför allt 100 000 nya arbetsplatser. Välfärdsstaten kan bara finansieras med arbete. Det handlar också om människovärdet. Arbete medför arbetskamrater, upplevelser om att lyckas samt utkomst. Arbete är det bästa socialskyddet. Tillväxt skapar arbete och samarbetsanda skapar tillväxt. Vi måste få arbetslivets spelregler i skick. Vi behöver mera trygghet, bättre ledarskap, flexibilitet på arbetstagarnas villkor och åtalsrätt åt fackföreningsrörelsen. Vår målsättning är världens bästa arbetsliv i Finland.

En halv miljon diskussioner som mål

Urpilainen utmanade i sitt tal alla finländare att komma med och vända Finlands riktning. ? Nuvarande makthavare har meddelat att de inte vill lämna kompisen ensam. I SDP vill vi inte lämna någon ensam. Jag vädjar till att varje SDP medlem möter två andra finländare ansikte mot ansikte och berättar att det finns ett alternativ till dagens styre.

- Jag ber riksdagskandidaterna att prata direkt med 1500, riksdagsledamöterna med 3000 och partiledningen med 5000 finländare. Det här hoppets budskapet ska spridas från mun till mun och från hand till hand. Vår målsättning är att föra 500 000 politiska diskussioner på torgtillställningar, vid soppkanonerna, under valfester och när vi turnerar från dörr till dörr. Vi tror att vi kan skapa en rörelse för förändring.

Åsikter och artiklar