Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

BUDJETISTA TULI PANNUKAKKU

28. elokuuta 2007

Porvarihallituksen valtionvarainministeri Jyrki Katainen (kok) sai leipoa valtionvarainministeriön budjettiesityksen poikkeuksellisen suotuisten olosuhteiden vallitessa. Edellisten hallitusten toimenpiteillä Suomen talous ollaan saatu voimakkaaseen kasvuun, joka jatkuu edelleen vahvana. Valitettavasti Kataisen ?budjettikakku? lässähti pannukakuksi suotuisista olosuhteista huolimatta.

Tämä oli porvarihallitukselta ja Kataiselta tietoinen valinta. Vaalien alla Kokoomus piti kovaa meteliä lapsiperheiden, eläkeläisten, pienituloisten ja naisvaltaisten alojen aseman parantamiseksi. Vaalien jälkeen suuret lupaukset kuitattiin muutamilla kosmeettisilla parannuksilla, jotka samanaikaisesti tehtyjen käyttömaksujen ja verojen korotusten kanssa uhkaavat muuttua heikennyksiksi monien suomalaisten arjessa.

Ennen vaaleja Kokoomus lupasi korottaa lapsilisiä ja sitoa koko lapsilisäjärjestelmän kustannusten nousua seuraavaan indeksiin. Indeksikorotukset unohtuivat heti vaalien jälkeen. Lapsilisien korotuslupaus ei myöskään koske 1-2 lapsen perheitä, joita on noin 80 prosenttia kaikista perheistä. Sen sijaan lasten päivähoitoon kaavaillut käyttömaksujen korotukset koskettavat kaikkia perheitä. Ne ?kurittavat? erityisesti vähävaraisia perheitä, kun päivähoidon nollamaksuluokka uhataan poistaa.

Eläkeläisten verotuksen korjaaminen palkansaajien verotuksen tasolle on oikeansuuntainen päätös, samoin kansaneläkkeen tasokorotusten jatkaminen. Nämä eläkepäätökset eivät kuitenkaan lupaa mitään parannuksia niille eläkeläisille, jotka sinnittelevät pienen työeläkkeen varassa. Ja kuten lapsiperheiden kohdalla myös eläkeläisten kohdalla terveys- ja sosiaalipalveluiden käyttömaksujen korotukset ottavat toisella kädellä pois sen, mitä porvarihallitus toisella kädellä eläkeläisille antaa.

Tasa-arvotupolla Kokoomus houkutteli erityisesti palkkakuopassa olevia sairaanhoitajia taakseen. Nyt määrätietoinen työ naisvaltaisten alojen palkkojen korottamiseksi uhkaa muuttua naisvaltaisten alojen keskinäiseksi taisteluksi. Hallitus ei ole julkisuuteen kertonut mitään lukuja, joilla valtio aikoo osallistua naisvaltaisten alojen palkkakehityksen korjaamiseen. Ilmeisesti Kataisen ja Kokoomuksen taktiikkana on yrittää pestä kätensä koko sopasta.

Tulevaisuusinvestoinnit osaamiseen ja liikenneväyliin on myös siirretty hamaan tulevaisuuteen. Tiemäärärahojen niukkuus iskee erityisesti Pohjanmaan kaltaisia alueita. Toivottavasti hallituksella on valmiutta budjettiriihessään korjata valtionvarainministerin tekemät huonot päätökset.

Jutta Urpilainen
kansanedustaja (sd)
Kokkola

Uutiset