Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

Elvytystä ei saa lykätä joulun yli

22. joulukuuta 2008

Taloustilanne on vaikea. Olemme jo joidenkin arvioiden mukaan talouden vapaapudotuksessa. Suomen Pankki ennustaa talouden supistuvan ensi vuonna. Tiedämme myös, että jokaisella keskeisellä markkina-alueella talouskasvu tulee sukeltamaan. Tämä tarkoittaa entistä suurempaa epävarmuutta suomalaisiin koteihin, jotka ovat tänään velkaantuneempia, kuin 1990-luvulla.

Asiantuntija-arvioiden mukaan taloustilanteen nopeaan heikentymiseen on reagoitava nyt. Niin Sixten Korkmanin, Jorma Ollilan kuin Lauri Ihalaisenkin mukaan nyt tarvitaan pikaisia toimia, jotta voimme ehkäistä työttömyyden kasvua, yritysten ajautumista konkursseihin sekä ihmisten toimeentulon heikentymistä. Joulusta on tulossa ilon juhlan sijaan epävarmuuden juhla.

SDP on esittänyt viipymättä toteutettavia aktiivisia ja älykkäitä investointeja ihmiseen, palveluihin ja rakentamiseen. Pelastusrenkaaksi kutsumamme elvytyspaketin toimenpiteillä haluamme ehkäistä työttömyyttä, vahvistaa kuntapalveluja ja lisätä rakentamista. Paketissa on kolme pilaria. Ensinnäkin esitämme valtion tukevan kuntien rakentamishankkeita suhdannetukena annettavalla investointiavustuksella. Nyt olisi oikea aika työllistää suomalaisia rakentamisen ammattilaisia.

Toisena pilarina esitämme teistä, rautateistä, satamista ja muista liikennejärjestelyistä koostuvan kansallisomaisuuden parempaa hoitamista. Rahoitusta joustavoitettaisiin, tasainen investointitaso turvattaisiin ja hankkeista tehtäisiin yhteiskunnalle edullisempia perustamalla Kansallisomaisuuden tukirahasto. SDP esittää myös laajaa väylähankekokonaisuutta, johon kuuluu esimerkiksi Seinäjoki-Oulu ?ratahanke, josta puuttuu ensi vuodelta 40 miljoonaa euroa.

Nyt on myös tarpeellista huolehtia ihmisten turvasta muutostilanteessa. Työttömyysturvaa ei tule heikentää, eikä työvoimatoimistojen henkilöstöä leikata, vaan on panostettava lisää lomautettujen ja jo työttömäksi joutuneiden ihmisten kouluttamiseen ja tukeen. Nyt on pidettävä huolta ihmisistä.

Työmarkkinajärjestöillä on samansuuntainen näkemys tarvittavista toimenpiteistä. Toivottavasti kasvava paine saa hallituksen tarkastelemaan uudelleen ennen kriisiä tehtyjä päätöksiä, joista se visusti pitää yhä kiinni. Hallituksen on mietittävä uudelleen toimenpiteidensä mittaluokka. Valtiovarainministerin mainitsema 100 miljoonaa ei valitettavasti riitä mihinkään, kun arvioidaan sen työllistämisvaikutusta. SDP:n miljardiluokan elvytyspaketin vaikutus on yli 30 000 työpaikkaa.

Huolestuttavaa on myös hallituksen halu jättää elvytystoimet odottamaan joulun yli. Jatkuvasti heikentyvässä taloustilanteessa tämä aiheuttaa sietämättömän epävarmuuden tunteen suomalaisiin koteihin. Hallituksen pitäisi nyt nöyrtyä ja käynnistää toimenpiteet välittömästi ja paljon esitettyä suuremmalla voimalla. Muuten suomalainen veronmaksaja on kuin lastu lainehilla talouden vapaapudotuksen jatkuessa.

Jutta Urpilainen
SDP:n puheenjohtaja ja
kansanedustaja Kokkolasta

Uutiset