Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

Ensimmäinen euroryhmä

15. heinäkuuta 2011

Osallistuin valtioneuvoston jäsenenä ensimmäistä kertaa euroalueen valtiovarainministerien kokoukseen alkuviikosta maanantaina. Aiemmin kollegat Euroopasta olivat tulleet tutuksi jo puhelinneuvottelussa, mutta nyt tapasin uudet kollegat myös kasvokkain.

Vastaanotto oli lämmin. Luotan siihen, että yhteistyö Suomen ja muiden euromaiden välillä jatkuu tulevaisuudessakin hyvässä ja luottamuksellisessa ilmapiirissä.

Euroryhmän kokous järjestettiin tällä kertaa voimakkaan turbulenssin värittämänä. Uudet uutiset velkakriisin tartunnan leviämisestä Kreikasta muihin maihin loivat kokoukseen poikkeuksellistakin dramatiikkaa. Pääpainopisteenä kokouksessa oli Euroopan yleinen rahoitusmarkkinatilanne ja erityisesti siihen liittyvät Kreikan sopeuttamisohjelman jatkotoimet.

Kokouksen yhteisessä julkilausumassa valtiovarainministerit sitoutuivat päättäväisiin toimiin markkinoiden rauhoittamiseksi. Tavoitteeksi asetettiin, että Kreikan jatkolainaohjelman valmistelua voitaisiin kiirehtiä markkinareaktioiden tyynnyttämiseksi jo ennen EU:n elokuussa alkavaa kesätaukoa.

Kansallisessa keskustelussa erityinen mielenkiinto on kohdistunut Suomen vakuusvaatimuksiin. Äänestäjät antoivat kevään eduskuntavaaleissa erittäin selvän viestin siitä, että Keskustan johdolla harjoitettuun eurotukipolitiikkaan pitää tulla muutos. Tämä muutos on pitkälti kulminoitunut Suomen eurotuille vaatimiin vakuuksiin, joiden tarkoituksena on rajata Suomen vastuita.

Käytännössä vakuudet tarkoittavat sitä, että jatkossa emme enää osallistu eurooppalaisiin tukipaketteihin, jos emme saa osuudellemme vakuutta. Käytäntö on tuttu jokaiselle asuntovelalliselle: lainaa saa vain, jos sen vastineeksi on antaa reaalinen vakuus. Näin lainanantaja minimoi riskinsä.

Tähän saakka euroryhmässä vakuudet ovat kuitenkin olleet vastatuulessa. Erityisesti niitä on vastustettu Kreikassa, jossa on pelätty vakuuksien johtavan omaisuuden ikään kuin kaksinkertaiseen yksityistämiseen tiukan säästöohjelman lisäksi.

Suomen kehittelemä malli toimii kuitenkin itse asiassa myös kreikkalaisten eduksi. Ajatuksemme on ollut, että vakuudet annettaisiin riippumattoman omaisuudenhoitoyhtiön kautta, johon siirretään merkittävä osa Kreikan varallisuutta. Tällöin Kreikan ei olisi välttämätöntä yksityistää omaisuuttaan hallitsemattomasti ja kovalla kiireellä, jolloin omaisuutta jouduttaisiin todennäköisesti myymään alihintaan.

Toisekseen omaisuudenhoitoyhtiö olisi Kreikalle hyödyllinen myös siinä vaiheessa, kun maa lopulta palaa normaaleille lainamarkkinoille. On todennäköistä, että Kreikka ei vuosikausiin saisi muutenkaan lainaa vapailta markkinoilta ilman omaisuutensa panttaamista. Vakuusasiassa on siis kyse klassisesta win-win-tilanteesta.

Se, että meillä on ollut esittää eurokumppaneillemme konkreettinen malli vakuuksien järjestämisestä, on helpottanut vastatuuleen luovimista vakuusasiassa. Kreikkalaisille on ollut lisäksi tärkeä ajatus, että vakuuksien vastapainona maan maksamaa korkoa voitaisiin laskea ja samalla pidentää lainojen takaisinmaksuaikoja.

Maanantain euroryhmän kokouksessa teimme nyt sitten asiassa merkittävän uuden päänavauksen, kun vakuudet kirjattiin ensimmäistä kertaa euroryhmän yhteiseen lausuntoon.

Tämä on hyvä uutinen, vaikka samaan hengenvetoon onkin huomautettava, että vielä on paljon työtä jäljellä sen varmistamiseksi, että todella saamme vakuudet. En elättele kuvitelmia siitä, että jatkossa asia merkittävästi helpottuisi, vaikka ensimmäinen askel onkin nyt otettu.

Työ Suomen ja Euroopan puolesta jatkuu täydellä höyryllä, mutta toki se lämmittää mieltä, että uudella hallituksella on jo alle kuukauden jälkeen esittää myös tuloksia työstään.

Uutiset