Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

"EURO KOULURUOKAAN" -KOULURUOKATAKUU

17. toukokuuta 2008

SDP:n puheenjohtajaehdokas Jutta Urpilaisen mukaan peruselintarvikkeiden hintojen nousu uhkaa eniten heikompiosaisia, joille myös yhteiskunnan tuki tulisi kohdentaa. SDP:n puheenjohtajapaneelin avauksessa Helsingissä Urpilainen nosti esimerkiksi lapset. Lapsilisien indeksiin sitomisen lisäksi hän esitti lisärahaa kouluruokaan.

- Suurin este kouluruokailun kehittämiselle on se, että kunnilta heruu siihen liian vähän rahaa. Kouluateriaan käytetään rahaa keskimäärin 2,2 euroa, josta ruoka-aineiden osuus on noin 70 senttiä. Kouluruuan laadun turvaaminen on elintarvikkeiden hinnannousun vuoksi todellinen haaste.

"Vähintään euro yhden kouluaterian aineksiin"

- Esitänkin ratkaisuksi kouluruokatakuuta, jonka mukaan kouluaterian ruoka-aineisiin tulee käyttää 70 sentin sijaan vähintään euro. Yksi euro ei ole liikaa vaadittu. Lapset ovat pehmeän ruisleipänsä ansainneet.

"Vain 13 prosenttia yläkoululaisista syö kunnolla"

- Keskimäärin 30 sentin lisäys tarkoittaa 13 prosentin määrärahan lisäystä. Tämä voisi saada aikaan sen, että kouluruoka maistuisi kaikille oppilaille. Pitää muistaa, että vain 13 prosenttia yläkoululaisista syö aterian kaikki osat. He korvaavat lounasta epäterveellisillä välipaloilla. Kouluruuassa on siis kyse isosta kansanterveydellisestä kysymyksestä.

- Kouluateria tarjotaan joka arkipäivä noin lähes 900 000 lapselle ja nuorelle. Monelle vähäosaiselle lapselle kouluruoka on ainut lämmin ateria päivässä.

"Kuntalaisaloitteet kaikkiin kuntiin"

Urpilainen esittää kuntalaisaloitteiden tekemistä kouluruuan määrärahojen korottamiseksi kaikissa suomalaisissa kunnissa.

- Tämä on kuntien vastuulla. Ehdotankin SDP:n puolueosastoille kuntalaisaloitteiden tekemistä omissa kunnissaan. Yhteistyökumppaneita varmasti löytyy niin oppilaskunnista kuin vanhempainyhdistyksistä. Jokaisessa kunnassa olisi hyvä tutustua kouluruokailun kustannuksiin ja räätälöidä aloite paikallisiin oloihin sopivaksi. Aloitepohjan löytää www.jutta2008.fi -kampanjasivuilta.

"Urpilainen toivoo valtion osallistuvan tähän kouluruokaprojektiin"

- Jos olisin valtiovarainministeri, esittäisin kunnille lisätalousarviossa lisää valtionosuutta kouluruokatakuun toteuttamiseen.

Urpilaisen mukaan tämä kouluruokaprojekti on esimerkki siitä, miten puolueiden tulisi aktiivisemmin esittää ratkaisuja ihmisten arjen ongelmiin.

Lisätietoja: Jutta Urpilainen p. 050 511 3059

Uutiset