Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

Hallitus mursi luottamuksen

04. maaliskuuta 2009

Hallitus mursi luottamuksen

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilaisen mukaan sosialidemokraatit irtisanoutuvat nyt ja jatkossa sopimusyhteiskunnan romuttamisesta.

Urpilainen huomauttaa, että porvarihallituksella oli politiikkariihessä mahdollisuus harjoitetun talouspolitiikan täydelliseen uudelleenarviointiin ja kurssinmuutokseen. - Tämä olisi ollut perusteltua taloudellisen tilanteen voimakkaan muutoksen johdosta. Sen sijaan hallitus teki lisää huonoja päätöksiä.

- Tavoite pidentää ihmisten aikaa työelämässä on yhteinen. Ratkaisu yksipuolisesti leikata eläkkeitä on puolestaan erittäin huono. Se ei edistä suomalaisten jaksamista työssä, vaan saattaa jopa heikentää työllisyysastetta, kun ihmiset yllättävän pakkoratkaisun myötä hakeutuvat suunnittelemaansa aiemmin eläkkeelle.

SDP haluaa, että ihmiset jaksavat työssä pidempään, mutta jaksamista ei määrätä pakolla. - Tarvitaan ennen kaikkea työelämän kehittämistä, kuntoutusmahdollisuuksien lisäämistä sekä erityistä tukea ikääntyneille työntekijöille vaikka työaikajoustojen avulla. Paperipäätöksellä eläkkeellejäämisikä ei nouse.

- Hallitus syyttä suotta syyllistää työuransa loppua lähestyviä työntekijöitä. Työelämän vaatimusten koventuessa kukaan ei varmasti pahuuttaan jää pois työelämästä, vaan lopen uupuneena. Raskasta työtä tekevä sairaanhoitaja, siivooja tai metallityöntekijä yllättyi pahemman kerran kuullessaan hallituksen päätöksestä. Hallituksen yllätyspäätös lisäsi epäluottamusta koko eläkejärjestelmää kohtaan.

- Hallituksen yksipuolinen tapa sanella ratkaisu rikkoo arvokkaan sopimisen perinteen. Suomessa työeläkkeiden maksajat eli työntekijät ja työnantajat ovat olleet mukana sopimassa uudistuksista. SDP:lle kolmikantainen yhteistyö on arvokas työväline ja malli, jonka avulla pitäisi jatkossakin eläkejärjestelmää uudistaa.

- Ajankohtaisessa keskustelussa on jäänyt vähälle se huomio, että sosialidemokraatit onnistuivat estämään pääministeri Vanhasen tilaamat esitykset irtisanomissuojan ja eläkkeiden heikentämisestä sekä suurituloisten veronalennuksesta jo vuoden 2006 ns. Vihriälän globalisaatioraportissa. Nyt sama keskustalainen pääministeri keksi uudelleen Rukan ladulla ajatuksen eläkeiän nostamisesta. Tämä tapahtui ilman neuvotteluja työmarkkinajärjestöjen kanssa ja on esimerkki hallituksen ylimielisyydestä.

SDP haastaa ihmiset kansanliikkeeseen hallituksen saneluratkaisun torjumiseksi

SDP:n on Urpilaisen mukaan hallituksen eläkeleikkauksen jälkeen hyvin vaikea enää ajatella harjoittavansa yhteistyötä hallituksen kanssa.

- Luottamus on murrettu. SDP tekee kaikkensa estääkseen hallituksen eläkeleikkauksen. Pääministeri totesi, että eläkeiän nostaminen koskettaa kaikkia suomalaisia. Näin on. SDP haastaakin suomalaiset kansanliikkeeseen hallituksen saneluratkaisun torjumiseksi. Tähän voi tulla mukaan muun muassa tällä viikolla avattavien nettisivujen kautta.

Koko puhe löytyy täältä: http://www.sdp.fi/fi/ajankohtaista/puheet/?a=viewItem&itemid=1294

Uutiset