Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

Harmaa talous kuriin!

01. lokakuuta 2010

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen vaatii harmaan talouden laittamista kuriin. Tämä edellyttää lisäresursseja harmaan talouden torjuntaan. Perjantaina Vaasassa SDP:n Pohjanmaan piiri työllisyysseminaarissa puhunut Urpilainen muistutti, että Suomen harmaan talouden kokonaismääräksi on eri verotarkastustulosten perusteella arvioitu jopa 10-14 miljardia euroa.

- Laskennallisesti tämä vastaa noin 5,5-7,5 prosenttia bruttokansantuotteesta. Harmaan talouden aiheuttamat kokonaisveromenetykset valtiolle ovat vähintään 4-5 miljardin euron luokkaan.

- Harmaata taloutta vastaan voidaan taistella niillä resursseilla, mitä yhteiskunta siihen osoittaa. Näitä resursseja on käytettävä mahdollisimman tehokkaasti. Harmaan talouden torjunnassa työskenteleville viranomaisille on annettava parhaat mahdolliset valmiudet ja ammattitaito tehtäväänsä. Nämä panostukset maksavat itsensä nopeasti takaisin kasvaneina verotuloina, yrityksille reiluna kilpailuasetelmana ja yhteiskunnan kohonneena moraalina.

Urpilaisen mukaan harmaan talouden ongelmat ovat suurimmillaan majoitus- ja ravitsemusaloilla sekä rakennusalalla. - Yhteensä vuonna 2008 Suomessa oli 1,5 miljardilla eurolla rakentamista, josta ei maksettu arvonlisäveroa.

- Rakennusalalla ensi vuoden huhtikuussa käyttöön otettava käännetty arvonlisävero on oikea toimenpide, mutta sen lisäksi tarvitaan myös muita toimenpiteitä. Rakennusalan järjestäytyneet yritykset antavat nykyään verohallinnolle vapaaehtoisesti neljännesvuosittain urakoitsijatietoja ja niitä täydentävä palkansaajatietoa. Näiden tietojen antaminen olisi säädettävä pakolliseksi niin, että se koskisi koko urakointiketjua. Näin voitaisiin lisätä merkittävästi verohallinnon mahdollisuuksia puuttua nykyistä rivakammin rakennustyömaiden pimeään urakointiin ja palkanmaksuun.

Urpilaisen mukaan harmaan talouden torjunta on yksi SDP:n ensi viikolla julkistettavan vaihtoehtobudjetin keskeisistä kysymyksistä.

Uutiset