Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

Jutta Urpilainen haluaa valtion toimia Vetelin auttamiseksi

21. marraskuuta 2009

Kansanedustaja, SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen pitää Outokummun Vetelin tuotantolaitoksen sulkemista merkittävänä takaiskuna Vetelille ja koko Kaustisen seutukunnalle. Urpilaisen mukaan valtioneuvoston tulisikin nimetä Kaustisen seutukunta äkillisen rakennemuutoksen alueeksi ja selvittää pikaisesti käytännön mahdollisuudet korvaavien työpaikkojen saamiseksi.

Kolme ehdotusta ministereille ?tyrmäysiskun torjumiseksi"

- Noin 50 työpaikan tuotantolaitoksen sulkemisessa on tyrmäysiskun ainekset 3500 asukkaan kunnalle. Mittakaava vastaisi Kokkolassa yli 600 työpaikan menetystä. Nyt onkin kaikin keinoin varmistettava, että kyseessä ei ole tyrmäys sen paremmin Vetelin kunnalle kuin työntekijöillekään. Tämä edellyttää alueen ja maakunnan omien toimien lisäksi valtion vahvaa osallistumista Vetelin kriisiohjelman laadintaan ja toteutukseen, Urpilainen toteaa.

Urpilainen kiirehtii valtion toimia alueen työllisyystilanteen parantamiseksi ainakin kolmella eri tavalla. Hän on lähettänyt ehdotuksensa työministeri Anni Sinnemäelle (vihr) ja elinkeinoministeri Mauri Pekkariselle (kesk).

- Ensinnäkin valtioneuvoston on nimettävä Veteli tai koko Kaustisen seutukunta äkillisen rakennemuutoksen alueeksi, jotta kansallista rahaa ja EU:n rakennerahastovaroja voidaan käyttää alueen työllisyystilanteen parantamiseen. Tähän liittyen alueen ja valtion viranomaisten on laadittava suunnitelma tehostetuista toimista.

- Toisena varsin haastavana toimenpiteenä tulisi maan hallituksen harkita valtion työpaikkojen tuomista Veteliin. Se voi tarkoittaa työpaikkojen luomista osana valtion toimintojen alueellistamista, tai kyseeseen voi tulla myös uuden toiminnon perustaminen.

- Kolmanneksi työhallinnon tulisi kiireellisesti osoittaa tukihenkilöstöä suljettavalle tehtaalle, jotta työntekijöiden tilanteeseen voidaan räätälöidä sopivat jatkotoimet. Jokaiselle olisi tärkeää löytää joko uusi työpaikka tai koulutuspaikka. Perheitä ei saa jättää yksin työttömyyden uhan ja epävarmuuden alle.

"Teollisuuden sähkövero poistettava"

Urpilainen pitää jonkinlaisena lohtuna sitä, että osa teräsputkivalmistuksesta säilyy työssäkäyntialueellamme eli Pietarsaaressa. Hän kuitenkin muistuttaa, että osa tuotannosta on siirtymässä Ruotsiin.

- Metalli- ja metsäteollisuuden työpaikkojen pako Suomesta on estettävä. Kun hallitus on korottamassa sähköveroa, se sahaa omaa oksaamme ja kilpailukykyämme. Hallituksen tulisi seurata Ruotsin linjaa ja poistaa teollisuuden sähkövero kokonaan, muistuttaa Urpilainen jo aiemmin tekemästään esityksestä.

Lisätietoja: puh. 050 511 3059

Uutiset