Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

Jutta Urpilainen mukana omaishoitajaviikolla: Omaishoidon kehittäminen merkittävä sosiaalinen investointi

24. marraskuuta 2014

Jutta Urpilainen osallistui Omaishoitajien ja läheisten liitto ry:n Päivä omaishoitajana ?haasteeseen.
Kyseessä on liiton omaishoitajaviikon haastekampanja, jossa kansanedustajia ja kansanedustajaehdokkaita kutsutaan tutustumaan omaishoitajien arkeen. Kampanjan tavoitteena oli saattaa omaishoitajien toiveita ja kokemuksia päättäjien tietoon.

Urpilainen vieraili tutustumassa omaishoitajuuteen Kokkolalaisten Pentti ja Väinö Rainosalojen kotona. Pentti toimii omaishoitajana yli satavuotiaalle isälleen, Väinölle. Haasteessa tehtiin konkreettiseksi omaishoitoon liittyvä inhimillinen puoli: ikäihmisen elämänlaatu ja mahdollisuus asua kotona mahdollisimman pitkään, sekä hoitovastuun jakaminen ja läheisen tukeminen.

?Päivä omaishoitajana oli avartava kokemus, jonka valossa olen erityisen tyytyväinen ensi vuoden budjetin täydennyksessä tehtyihin lisäyksiin koskien omaishoitajien asemaa. Budjetissa on osoitettu 4,8 miljoonaa euroa omaishoitajien hyvinvointi- ja terveystarkastuksiin sekä sijaishoitoon. Määrärahaa jää kehyspohjiin pysyvästi. Uudistus on tärkeä ja kauan toivottu, sillä on merkittävä vaikutus omaishoitajien asemaan.?, Urpilainen toteaa.

Keväällä 2014 on laadittu STM:n Kansallinen omaishoidon kehittämisohjelma, Urpilaisen mukaan omaishoidon kehittäminen on merkittävä sosiaalinen investointi, joka toteutuessaan tuo merkittäviä kustannussäästöjä. Jo nykytilassa omaishoitotyön laskennallinen arvo on noin 1,7 miljardia euroa vuodessa, omaishoidon tuen kustannusten ollessa noin 450 miljoonaa euroa vuodessa. Omaishoidon tuki vähentää julkisia palvelumenoja arviolta 1,3 miljardia euroa vuodessa.

Uutiset