Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

KAIKILLA ON OIKEUS HYVINVOINNIN TIKAPUIHIN

07. lokakuuta 2003

Sosialidemokraattinen hyvinvointimalli, joka visioitiin sata vuotta sitten Forssassa, elää edelleen ajassamme. Haluamme toteuttaa politiikkaa, joka takaa kaikille mahdollisuuden tehdä työtä ja osallistua aktiivisesti oman ja perheensä hyvinvoinnin rakentamiseen. Kysymys ei ole, oikeistolaisten väitteistä huolimatta, mistään köllöttelyyn kannustavasta riippumattomallista. Tästä riittää näyttöjäkin.

Nuorten koulutustakuu, joka tarkoittaa jatkokoulutuspaikan tarjoamista kaikille peruskoulun päättäneille nuorille, ja opiskeluun kannustava opintotuki ovat esimerkkejä SDP:n tavoitteista. Ne mahdollistavat nuorille oman elämänsä hallinnan. Sosialidemokraattinen naisliike on tehnyt työtä yli sata vuotta turvatakseen samat valinnanmahdollisuudet naisille ja miehille. Aktiivinen työvoimapolitiikka auttaa työttömän uuden työputken alkuun.

Nämä esimerkit SDP:n tavoitteista kertovat hyvinvointimallista, jossa ihmisille luodaan tasa-arvoiset mahdollisuudet osallistua. Mallista, jossa jokaisella on oikeus yhteiskunnan täysivaltaiseen jäsenyyteen.

Parhaillaan eduskunnassa oleva lakiesitys pienten koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestämisestä nykyistä laajemmin ja järjestelmällisemmin on uusi, hieno osoitus hyvinvointiyhteiskunnan kehittämisestä.

Kunta voi järjestää palvelun itse tai yhteistyössä kolmannen sektorin kanssa. Valtio tukee toimintaa 57% valtionosuudella ja tuettu päivittäinen "kerhoaika" on kolme tuntia, joka pitää sisällään myös välipalan. Ohjaajille asetetaan pätevyysvaatimukset ja ideana on, että esimerkiksi koulunkäyntiavustajille syntyisi iltapäivätoiminnan kautta mahdollisuus täyspitkään työpäivään. Tämä uudistus yhdessä lasten päivähoidon kanssa ovat edellytyksiä vanhempien työuran jatkumiselle ja työssä jaksamiselle.

Hiemankin syvällisempi tarkastelu liikkeemme tavoitteista laittaakin suun suppuun riippumattokriitikoilta. Jokaisella ihmisellä on vastuu omasta elämästään, mutta SDP:n hyvinvointimalliin kuuluu kuitenkin yhteisvastuu niistä, joilla ei ole välineitä takoa omaa onneaan. Mahdollisuuksien tikapuut kuuluvat myös köyhille ja syrjäytyneille. Sopiikin kysyä, onko Kokoomuksen trampoliinimalli suunniteltu vain niille hyväosaisille, jotka voivat silloin tällöin pudottautua turvaverkon varaan. Mitä Kokoomus tarjoaa syrjäytyneille tai köyhille, jotka eivät yllä kiipeämään tuolle hyvinvointitrampoliinille?

Nuorena ihmisenä on tunnustettava, että riippumattomallillakin on oma tehtävänsä tämän päivän yhteiskunnassa. Esimerkiksi kyllä pitkän päivätyön tehneillä eläkeläisillä on oikeus lepoon ja riittävään toimeentuloon.

Uutiset