Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

KANSALAISVAIKUTTAJASTA KANSANEDUSTAJAKSI

04. kesäkuuta 2003

Suomea pidetään laajasti järjestötoiminnan luvattuna maana. Täällä lähes jokainen kansalainen on ainakin joskus elämänsä aikana kuulunut johonkin yhdistykseen tai toiminut jossain järjestössä. Valinnanmahdollisuuksia riittää urheilusta kulttuuriin, tieteestä politiikkaan. Suomalaisen yhteiskunnan järjestötoiminnan rikkaus johtuu varmasti osaksi siitä, että meidän avoimessa poliittisessa kulttuurissa kansalaisjärjestöjä myös kuunnellaan.

Järjestötoiminta ja vaikuttaminen ovat tapoja osallistua yhteiskuntaan ja ne myös opettavat sellaisia taitoja, joita koulussa ei välttämättä opita. Ehkäpä yhteiskunnassamme pitäisikin nykyistä enemmän antaa myös harrastus- ja järjestötoiminnalle koulutuksellista painoarvoa. Kansalaistoiminnassa, jos missä oppii hoitamaan yhdessä asioita ja ottamaan vastuuta. Ja ennen kaikkea toiminnassa myös tutustuu uusiin ihmisiin ja pystyy solmimaan jopa elinikäisiä ystävyyssuhteita.

Näin tuoreena kansanedustajana voi hieman hymyssä suinkin miettiä omaa järjestöhistoriaa. Se on alkanut jo lapsena kerhotoiminnasta ja taisipa jossain vaiheessa olla sellainenkin vaihe, että järjestöelämä oli ikään kuin "päätyö". Opiskelijapolitiikka, ylioppilaskuntatoiminta ja luottamustehtävät useissa kansalaisjärjestössä veivät ajan opiskelulta. Jälkeenpäin ajateltuna tuo aika kuitenkin kannatti. Järjestöelämä antoi runsaasti eväitä kansanedustajan työhön niin asiantuntemuksen kuin ihmissuhdeverkostojenkin osalta. Ilman tuota kokemusta en varmasti olisi myöskään päätynyt kansanedustajaksi.

Järjestötoiminnan tuomasta kokemuksesta on ollut hyötyä myös eduskuntatyön alkutaipaleella. Uuden kansanedustajan silmin Arkadianmäen arki on osoittautunut vauhdikkaaksi - jopa värikkääksi. Alkujärjestelyjen jälkeen aloitimme hallitusneuvottelut ja hallituspohjan selvittyä alkoi hallitusohjelman sorvaaminen. Hallitusohjelma kirvoitti varsinkin opposition kielen kannat eduskunnan täysistunnoissa, jotka venyivätkin useampana iltana melkein puolille öin. Hallitusohjelmakeskustelun päätyttyä haastoi oppositio hetimiten hallituksen mittelöön välikysymyksellä, jonka käsittely keskustelun jälkeen huipentui luottamusäänestykseen

Kohta eduskuntakin jää kesälaitumille. Mielenkiinnolla kuitenkin odotan syksyn eduskuntatyötä. Hallitusohjelma pitää sisällään monia hyviä asioita, mutta hallitustyön alkuvaiheessa on hyvä muistaa, että hallitusohjelma ei ole vasta kuin suunnitelma. Meidän kansanedustajien tuleekin nyt huolehtia, että sanoista päästään tekoihin ? myös opiskelijoita koskevien tavoitteiden osalta.

Uutiset