Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

Kansanedustaja Jutta Urpilainen: Tyttöjen ja naisten asema on Suomen vientituote

05. lokakuuta 2015

Kansanedustaja Jutta Urpilainen (sd) muistutti, että tyttöjen asema on maailmanlaajuisesti paljon poikien asemaa heikompi. Kansainvälisen tyttöjen päivän (11.10.) hengessä hän toivoi, että Suomi jatkaisi tyttöjen koulutukseen ja naisten asemaan panostamista ja että kehitysyhteistyöstä ei leikattaisi niin rajusti kuin hallitus esittää.


SDP:n ensimmäisenä naispuheenjohtajana ja Suomen ensimmäisenä naisvaltiovarainministerinä Urpilainen puhui sunnuntaina Kokkolan työväenyhdistyksen 110-vuotisjuhlaseminaarissa, jonka aiheena oli naisten asema "Kahvinkeittäjistä ministereiksi".


Urpilainen korosti tasa-arvon merkitystä taloudellisen kehityksen ja koko yhteiskunnan hyvinvoinnin kannalta.


- Sukupuolten välinen tasa-arvo on ollut olennaisen tärkeä tekijä Suomen menestyksessä, nousussamme köyhyydestä vaurauteen. Ilman tasa-arvoa ja yhtäläisiä mahdollisuuksia tämä ei olisi ollut mahdollista. Suomessa on maailman kapeimmat sukupuolierot koulutuksessa ja terveydenhuollossa. Siksi on luontevaa, että sukupuolten välisen tasa-arvon edistäminen on Suomen ulkopoliittinen painopiste niin kehityspolitiikassa kuin YK-strategiassakin. Kyse on eräänlaisesta vientituotteesta, joka tukisi taloudellista kehitystä myös kehitysmaissa.

Kehitysyhteisleikkaukset eivät palvele Suomen etua


Urpilaisen mukaan kehitysyhteistyö on tärkeä väline rakentaa yhteiskuntia, joissa kaikki - miehet ja naiset - voivat osallistua.


- Osallistavat yhteiskunnat lisäävät myös meidän turvallisuutta ja hillitsevät halitsematonta muuttoliikettä. Tämän vuoksi hallitus on selityksen velkaa, miksi kehitysyhteistyöstä leikataan samalla summalla, jolla autoveroa alennetaan. Itse kysyin tätä torstaina eduskunnassa kehitysministeri Toivakalta. En saanut vastausta. Tätä kysyvät niin maailman tytöt, kehitysmaista lähteneet pakolaiset kuin solidaarisuutta kannattava oppositio Suomen eduskunnassa, Urpilainen toteaa.


Lisätietoja: Jutta Urpilainen p. 050 511 3059

Uutiset