Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

MAAKUNNAN KORKEAKOULUJEN TULEVAISUUS TARVITSEE SELVITYSMIEHEN

17. helmikuuta 2008


Keski-Pohjanmaan maakuntavaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Jutta Urpilainen (sd) esittää, että maakunnan liitto kutsuu selvitysmiehen arvioimaan korkeakoulujen tulevaisuutta Keski-Pohjanmaalla.

- On sinällään perusteltua ja tärkeää, että suomalaisen korkeakoulukentän rakenteita arvioidaan valtakunnallisestikin. Huolestuttavaa on kuitenkin se, että uusi opetusministeri ei näytä tunnustavan ammattikorkeakoulujen eikä varsinkaan
yliopistokeskusten maakunnallista merkitystä.

"YLHÄÄLTÄ ANNETTU ESITYS EI KELPAA"

Sytykkeen Urpilaisen aloitteeseen antoi opetusministeri Sari Sarkomaan (kok) perjantainen esitys siitä, että Keski-Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Vaasan ammattikorkeakoulut yhdistettäisiin Pohjanmaan ammattikorkeakouluksi.

- Taas Keski-Pohjanmaata viedään. Ylhäältä annettuna en esitystä hyväksy. Minusta mahdolliset uudistukset edellyttävät
alueemme omaa tahtotilaa. Me keskipohjalaiset olemme aina olleet hyviä kehittämään luovia ratkaisuja, joissa yhdistyy laatu ja tehokkuus.

- Itse uskon, että korkeakoulujen tiivis yhteys omaan alueeseensa on tärkeä voimavara opetukselle ja tutkimukselle. Tämän vuoksi selvittäisin myös ammattikorkeakoulun ja yliopistokeskuksen tiiviimpää yhteenliittymää yhtenä vaihtoehtona, Urpilainen heittää.

"VAIHTOEHDOT ESILLE KEVÄÄN AIKANA"

Kansanedustaja Jutta Urpilainen aikoo kutsua koolle maakunnallisen neuvottelun, jossa pohditaan Keski-Pohjanmaan liiton nimeämän selvitysmiehen mallia.

- Meidän on otettava aloite omiin käsiin sen sijaan, että jäämme odottamaan muiden tekemien ratkaisujen syntymistä. Selvitysmiehen tehtävänä olisi tehdä kevään aikana esityksiä korkeakouluopetuksen ja tutkimuksen kehittämisen vaihtoehdoista Keski-Pohjanmaalla. Selvitysmies voisi kuulla ammattikorkeakoulun, yliopistokeskuksen ja sen emoyliopistojen johtoa sekä maakunnan elinkeinoelämän ja kunnallishallinnon edustajia. Toki maan opetushallintoakin tulisi kuulla.

Mahdollisen selvitysmiehen henkilöä hän ei halua suoralta kädeltä nimetä.

- Mieleen tulee useita henkilöitä, joissa yhdistyy sekä valtakunnallisen koulutuspolitiikan että alueen tuntemus. Tehtävä on todella haastava ja vaatii yhteistä pohdintaa. Hänen tukenaan voisikin toimia johtoryhmä.

Uutiset