Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

Nuorille reilu lähtö työelämään

07. toukokuuta 2009

Julkaistu Forum24 ?lehdessä 7.5.2009
******

Elämme suuren epävarmuuden aikaa. Suomea ja maailmaa koettelevat samanaikaisesti talouskriisi ja ilmastonmuutos. Samalla elämme myös murrosaikaa, kun oikeistolaisen yltiökapitalismin ja ahneuden aika on päättymässä.

Talouskriisi on muuttumassa Suomessakin työllisyyskriisiksi. Pohjois-Pohjanmaalla työttömyysaste oli maaliskuun lopussa 11,6 %, missä oli vuoden takaiseen kasvua suhteellisesti tarkastellen peräti yli 27 prosenttia.

Erityisen huolestunut on syytä olla räjähdysmäisesti kasvavasta nuorisotyöttömyydestä. Esimerkiksi Oulussa alle 25-vuotiaita työttömiä oli maaliskuun lopussa jo 1630. Koko maassa 15-24 -vuotiaista on työttömänä 21,6 % eli joka viides nuori.

Edessä voi todellinen nuorisotyöttömyyskriisi, kun koulunsa tai opiskelunsa päättävät nuoret tulevat toukokuun lopussa joukon jatkoksi. Nyt tarvitaan hallitukselta välittömiä lisätoimia, jotta mahdollisimman moni nuori löytää opiskelu- tai työpaikan.

***

Nuorisotyöttömyyden vaikutukset ovat pitkäkestoisia ja kustannukset yhteiskunnalle mittavia nuorten syrjäytyessä pysyvästi. 1990-laman virheitä ei olekaan nyt varaa toistaa. Tuolloin leikkauksia kohdistettiin nuorten ja lasten palveluihin, mistä maksamme edelleen laskua.

Jokainen pysyvästi syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle miljoona euroa. Tärkeää olisikin turvata jokaiselle nuorelle reilu lähtö elämään. Työpaikka, harjoittelu, oppisopimuskoulutus tai muu koulutuspaikka pitävät nuoret kiinni arjessa - ja kestävässä hyvinvoinnissa.

Talouskriisi on vienyt työn jo kymmeniltä tuhansilta suomalaisilta. Euroopan unionissa uusia työttömiä on miljoonia. Euroopan unioni voi luoda uusia työpaikkoja investoimalla nykyistä vahvemmin tutkimukseen ja puhtaaseen teknologiaan. Työllisyydestä on siis kysymys myös kesäkuun Euroopan parlamentin vaaleissa.

"Missä EU, siellä ongelma" -ajattelulla emme saa talous- ja työllisyyskriisiä haltuun. Nyt on siirryttävä "Minne Suomi ei yllä, sinne EU" -ajatteluun. Euroopan unioni on paras työkalumme taistelussa globaaleja ongelmia kuten talouskriisiä ja ilmastonmuutosta vastaan. EU on työtä Suomen puolesta.

***

Kesäkuun tärkeissä eurovaaleissa ratkaistaan myös Euroopan suunta. Valinta tapahtuu käytännössä kahden ison poliittisen voiman eli konservatiivien ja sosialidemokraattien välillä. Vaihtoehdot ovat pelkistetysti markkinoiden Eurooppa tai ihmisten Eurooppa.

Mielestäni Eurooppaa pitää rakentaa jatkossa ihmisten tarpeista ja lähtökohdista käsin. Siis ihmisten ehdoilla, ei markkinoiden. Ihmisten Euroopassa kakku jaetaan tasan, markkinoiden Euroopassa osa saa vain murusia.

Kestävää tulevaisuutta on rakennettava suitsimalla finanssikeinottelua, palauttamalla luottamus talouteen, luomalla uusia viherkaulustyöpaikkoja, panostamalla koulutukseen ja turvaamalla reilut työehdot kaikille.

Euroopan parlamentin vaalit pidetään 7. päivä kesäkuuta. Silloin Sinulla on mahdollisuus päättää Euroopan suunnasta. Käytäthän äänioikeuttasi.

Uutiset