Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

Nuorisotyöttömyys ja vanhustenhoito SDP:n kärkiteemoja budjettiriiheen

08. elokuuta 2012

SDP:n puheenjohtajan, valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen mukaan ensi vuoden budjetissa on vain vähän liikkumatilaa. Hallituksen yhteisessä budjettiriihessä voidaan kuitenkin täsmentää budjettiesitystä hallituspuolueiden yhteisten arvovalintojen pohjalta.

? SDP:n arvovalinnat ovat nuorten työttömyyden torjuminen ja vanhustenhoidon turvaaminen. Toivon, että eduskuntaryhmämme linjaa tavoitteemme näiden arvovalintojen osalta. Toivon, että myös hallituskumppanit määrittelevät kantansa näihin painopisteisiin.

Urpilainen huomauttaa, että SDP sai omat päätavoitteensa työllisyydestä, kasvusta ja oikeudenmukaisuudesta läpi hallituksen kehysriihessä.

? Nyt nämä tavoitteet on kirjattu myös budjettiesitykseen. Työllisyyttä tuemme nuorten yhteiskuntatakuulla, pitkäaikaistyöttömien työllistymiskokeilulla ja rakennemuutospaikkakuntien tukitoimilla. Uutta kasvua tuemme t&k-vähennyksellä, sijoittajakummivähennyksellä sekä avaamalla julkisia tietovarantoja yritysten maksuttomaan käyttöön. Oikeudenmukaisuutta vahvistavat solidaarisuusverot, pienituloisten veronkevennykset ja sosiaaliturvan indeksikorotusten aikaistaminen.

Puheessaan SDP:n eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Savonlinnassa Urpilainen torjui jälleen selvästi kuntien pakkoliitokset.

? Me torjumme sekä paikalleen seisahtamisen että Helsingissä tehdyt pakkoratkaisut. Äänestäjät ja heidän luottamustaan nauttivat kuntapäättäjät ratkaisevat suunnan. SDP:n kuntapäättäjät tukevat järkeviä ratkaisuja, joilla turvataan kansalaisten peruspalvelut. Vahva peruskunta turvaa myös lähidemokratian.

Lähidemokratian lisäksi sosialidemokraattien pääteemoja kuntavaaleissa ovat vanhustenhoito, terveyspalvelut ja nuorten yhteiskuntatakuun.

Eurokriisin hoidossa puututtava myös rahoituskriisin syihin

Urpilaisen mukaan on moraalisesti oikein, että sääntöjä noudattanut Suomi vastustaa euromaiden yhteistä velkaa ja vaatii lainatakauksilleen vakuudet. Akuutin kriisinhoidon lisäksi on kuitenkin puututtava myös rahoituskriisin syihin.

? Siksi Suomi on tämän hallituksen johdolla noussut rahoitusmarkkinaveron edistäjien etujoukkoon. Kun nyt on käynyt ilmi, että koko EU:n laajuisen veron käyttöönotto ei onnistu, on Suomen oltava valmis veron käyttöönottoon pienemmässä halukkaiden maiden etujoukossa. Rahoitusmarkkinavero on osa moraalin ja unionin legitimiteetin palauttamista.

? Moraalia ja hyvää taloutta puolustetaan samoin veronkiertoa vastustamalla. Veroparatiiseihin piilotetut kymmenet biljoonat ovat musta aukko maailmantaloudessa. Sosialidemokraatit tukevat kaikkia keinoja niiden verolle panemiseksi.

Uutiset