Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

Nuorisotyöttömyyteen nollatoleranssi

12. lokakuuta 2010

?Turhauttavaa, kun ei saa töitä?. Näin totesi minulle eräs kesällä tapaamani 23-vuotias nuori. Hän oli juuri valmistunut ammattikorkeakoulusta tradenomiksi ja etsinyt kiivaasti itsellensä työpaikkaa.
Ymmärrän turhautumisen täysin. Jos ensin paahtaa opintojen parissa useamman vuoden ja sitten valmistuttua ei pääsekään kokeilemaan oppimaansa käytännössä niin harmittaahan se.

Nuorten työttömyys on iso haaste tämän hetken Suomessa. Työttömänä on jo noin 40 000 nuorta.
Nyt tarvitaankin hyviä keinoja nuorten työllistämiseksi. Jos nuoren työttömyys pitkittyy, nousee samalla kynnys palata työelämään. Tästä syystä nuorille tulisikin tarjota työ-, opiskelu- tai harjoittelupaikka kolmen kuukauden sisään työttömyyden alkamisesta. Nuorisotyöttömyydelle on asetettava nollatoleranssi.

Nuorisotyöttömyyden nujertaminen edellyttää koulutuksen aloituspaikkojen lisäämistä. Liian moni nuori jää edelleen vaille opiskelupaikkaa peruskoulun jälkeen. Tämä on väärin. Jokaiselle nuorelle tulee antaa mahdollisuus lisätä osaamistaan ja hankkia itselleen ammatti. Erityisesti aloituspaikkoja tarvitaan sellaisille aloille, joista suuret ikäluokat ovat lähivuosina jäämässä eläkkeelle.

Tarvitsemme myös työpajoja ja oppisopimuskoulutusta. Kaikille nuorille ei koulunpenkissä opiskelu sovi. Siksi on tärkeää, että tarjolla on erilaisia mahdollisuuksia osallistua ja kouluttautua.
Nuorten työpaja-toimintaa arvostellaan aina välillä siitä, ettei se auta nuoria työllistymään vapaille työmarkkinoille. Minusta työpaja-toiminta on arvokasta ja antaa nuorelle mahdollisuuden olla osana yhteisöä. Se antaa myös kokemusta, josta on hyötyä myöhemmin elämässä.

Kolmanneksi nuorisotyöttömyyden nollatoleranssi edellyttää uusia ajatuksia nuorten työllistämisestä. Olen ehdottanut kunnille erityisesti valtion budjetista suunnattavaa nuorisorahaa. Tätä voitaisiin käyttää kuntakohtaisesti nuoren tukityöllistämiseen ja koulutukseen. Tekemätöntä työtä kunnissa riittää, usein työllistäminen on kiinni rahasta. Nuoria tulisi myös kannustaa yrittäjyyteen. Monella nuorella on unelmana itse itsensä työllistäminen ja siihen tulisi myös osoittaa tukea.

Nuorisotyöllisyyden nollatoleranssi vaatii kaikkien keinojen selvittämistä, ja kaikkien hyvien keinojen käyttöön ottamista. Nuoret ansaitsevat sen.

Uutiset