Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

Oodi opettajille

04. kesäkuuta 2010

On jälleen se aika vuodesta, kun koulut päättävät työnsä ja alkaa kesäloma. Onneksi olkoon kaikille opintonsa päättäville!

Tänä keväänä valmistuvat ammattiin ja kirjoittavat ylioppilaiksi myös ensimmäiset omat oppilaani. Näin se aika rientää. Tähän havahtuminen sai minut muistelemaan omia opettajiani ja välähdyksiä kouluvuosiltani.

Olen aina viihtynyt koulussa. Se lienee syynä siihen, että hakeuduin itsekin opettajankoulutukseen. Minusta oli mielenkiintoista oppia uusia asioita, varsinkin kun opettajat osasivat motivoida uuden tiedon etsintään innostuneesti. Vaikka läksyjen tekeminen ja kokeisiin pänttääminen maistuivat joskus puulta, oli kuitenkin palkitsevaa huomata, että jotain sinne muistin syövereihinkin aina opiskelusta jäi.

Erityisellä lämmöllä muistelen entistä lukion historian opettajaani, jolla oli taito tarinoiden kautta johdattaa aina kulloiseenkin käsiteltävään teemaan. Tutuksi tulivat Egyptin pyramidit ja talvisodan vaiheet. Eläytymisen ja kertomisen taito sai oppilaassa syttymään ihan uuden innon ja halun opiskella menneisyyttä. Niinhän sitä sanotaan, että vain tuntemalla menneisyyden voi luoda tulevaisuutta.

Muistuupa mieleeni niitäkin tilanteita, kun istuimme tekstiilikäsityön tunnilla. Käsityön lomassa tuli sitten parannettua niin maailmaa kuin joskus sydänsurujakin. Monet nuorten elämään kuuluneet murheet läpikäytiin yhdessä oppilaiden ja opettajan kanssa. Niiden keskustelujen jälkeen asiat näyttivät valoisammilta ja yhteisöllisyys tuntui vahvemmalta. Aikuisen lempeä ja ymmärtävä ote auttoi asioiden ymmärtämisessä. Opin, että ilman kanssaihmisiä olisi elämä paljon tylsempää.

Muistelen myös ilolla yläasteen luokanvalvojaamme, jonka tarmokkaalla ohjauksella teimme kovasti töitä luokkaretkemme rahoittamiseksi. Unelma ulkomaan leirikoulusta toteutui, kun kokosimme yhteistuumin talkootyöllä rahat kasaan. Monenmoista kakkua tuli leivottua ja konserttia pidettyä ennen kuin matkarahat olivat koossa. Yhteishengen ohella projektissa karttui sinnikkyys. Mahdottomastakin voi kovalla työllä tulla mahdollista.

Uskon, että samanlaisia myönteisiä muistoja löytyy jokaiselta meistä. Suomalaiset opettajat ovat maailman huippuluokkaa. Koulutus on tasokasta ja into työhön korkea. Asiantuntijuuden ohella opettaja oppilaalle tärkeä kasvattaja.

Koulu on paikka, jossa harjoitellaan yhteiskunnan jäsenenä olemista. Siellä vastaanotetaan pettymyksen ja onnistumisen tunteita sekä kokemuksia. Opettajat ja koulun muu henkilökunta ovat turvallisia vierellä kulkijoita ? opastajia ja ohjaajia. Joskus myös sellaisia aikuismalleja, joita kotoa ei löydy.

Näin lukuvuoden päättyessä onnittelen myös kaikkia opettajia työstänne. Ilman teitä ei olisi koulunsa päättäneitä oppilaita. Eikä heidän osaamisensa pohjalle rakentuvaa Suomen tulevaisuutta.

Siis oodi opettajille! Olette kesälomanne ansainneet.

Kirjoittaja on opettaja ja SDP:n puheenjohtaja.

Uutiset