Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

POLITIIKAN UUDET TUULET

11. huhtikuuta 2007


Hallitusneuvottelut alkavat mielenkiintoisissa tunnelmissa. Keskustan, Kokoomuksen, RKP:n ja Vihreiden tunnustelu tuotti tulosta ja nyt on edessä lähemmän tuttavuuden solminen ja sen sinetöinti hallitusohjelmalla. Julkisuudessa on esitetty epäilyksiä siitä, miten yhteisymmärrys löytyy mm. ympäristö- ja energiapolitiikan osalta. Itse uskon, että erilaisia näkemyksiä löytyy huomattavasti laajemmalti eri politiikan sektoreilta. Hyvänä esimerkkinä tästä on mm. ulkopolitiikka, jossa vihreät vaativat kehitysyhteistyömäärärahojen nostamista 0,7 %:iin BKT:sta alkavan vaalikauden aikana, kun taas Keskusta on valmis hidastamaan aikataulua viime kaudellakin tehdystä kehyspäätöksestä.

Toisena esimerkkinä on koulutuspolitiikka, jossa jo viime vuosina oli havaittavissa, että Keskustalla ja Kokoomuksella on yhdensuuntaisia näkemyksiä koulutuksen tulevaisuudesta. Yhtenä hyvänä esimerkkinä tästä on maksullisuuden lisääminen suomalaisessa koulutusjärjestelmässä. Sekä Keskustan että Kokoomuksen eduskuntaryhmissä löytyi laajaa kannatusta lukukausimaksujen asettamiseen EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille. Väläyttipä pääministeri Vanhanen viime syksynä sitäkin, että jatko-opiskelu olisi suomalaisillekin opiskelijoille tulevaisuudessa maksullista.

Vihreät olivat sen sijaan tukemassa SDP:n eduskuntaryhmän enemmistön linjaa maksuttomuuden periaatteesta. Onkin mielenkiintoista nähdä, ovatko vihreät valmiita myymään periaatteensa energia- ja ympäristöpolitiikan lisäksi myös ulko- ja koulutuspolitiikassa. Löytyykö uudesta hallitusohjelmasta siis kirjaus lukukausimaksuista, se jää nähtäväksi.

Vaalien jälkeinen arki näyttää laskeutuneen kotomaahamme. Tasa-arvotupo, pätkätöiden vähentäminen ja muut tärkeät vaalikeskustelussa esillä olleet tavoitteet näyttävät unohtuneen Kokoomukselta vaalien myötä. Kokoomuksen vastaukset tunnustelija Vanhasen kysymyksiin olivat ympäripyöreää sanahelinää. Keskustan osalta on mielenkiintoista nähdä, miten heidän lupaamansa 1,5 miljardia euroa riittää niihin kaikkiin vaalien alla tehtyihin lupauksiin perusturvan parantamisesta liikenneinfran tukemiseen. Epäilenpä, että ei tule riittämään, mikäli lupaukset halutaan myös toteuttaa.

SDP:lle on alkamassa uusi aika ja sen myötä uudet mahdollisuudet. Ne tulee käyttää taitavasti yhteiseen hiileen puhaltaen, arvoihin perustuvaa tulevaisuuteen luotaavaa politiikkaa luoden. Sekä puolueen että eduskuntaryhmän tulee uudistaa toimintatapojaan ja laajentaa vuoropuhelua. Puolueen tulisi tarjota uusia, mielekkäitä osallistumiskanavia jäsenilleen ja kannattajilleen. Tämä haaste koskee myös piiri- ja paikallistasoa. Uudella avoimuuden, osallistumisen ja vaikuttamisen kulttuurilla voimme luoda kiinnostavia tulevaisuuden vaihtoehtoja niin kunnallis-, eduskunta- kuin EU-vaaleissa.

Jutta Urpilainen
Kansanedustaja, Kokkola
SDP:n eduskuntaryhmän II varapuheenjohtaja

Uutiset