Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

Sdp:n Jutta Urpilainen ehdottaa presidentin työllisyysryhmän asettamista

01. toukokuuta 2017

Kansanedustaja, Sdp:n entinen puheenjohtaja Jutta Urpilainen pitää tärkeänä, että seuraavan hallituksen työllisyyspolitiikan laajapohjainen valmistelu aloitetaan jo nyt. Hänen mukaansa mallia voitaisiin ottaa tasavallan presidentti Martti Ahtisaaren perustamasta työllisyystyöryhmästä, joka pohjusti Lipposen ensimmäisen hallituksen työllisyyspoliittisia linjauksia. Kun hallituksen työllisyystavoite ei ole toteutumassa eikä hallitus pystynyt päättämään riittävistä työllisyystoimista puoliväliriihessään, tasavallan presidentin perustama työllisyysryhmä sopisi hyvin laajapohjaisen näkemyksen etsintään seuraavalle vaalikaudelle. Urpilainen teki ehdotuksen vappupuheessaan Seinäjoella ja Kokkolassa.

Referaatti puheen työllisyysosiosta:
- Asiantuntijat ovat todenneet, että hallituksen itselleen asettama työllisyystavoite on karannut eikä sitä tulla saavuttamaan. Hallituksen puoliväliriihi jäi myös vaatimattomaksi uusien työllisyyseväiden osalta: esimerkiksi naisten työllisyysastetta korjaava perhevapaauudistus jäi tekemättä. Hallitus itsekin myönsi toimintakykyongelmansa toteamalla, että hallituspuolueiden yhteistä näkemystä ei löytynyt.

- Nyt emme saa jäädä pariksi vuodeksi tuleen makaamaan tai odottamaan seuraavaa hallitusta. Nyt tulisi käynnistää valmistelu, joka tähtää seuraavan hallituksen työllisyysohjelman terävöittämiseen. Yhtään kiveä ei pitäisi jättää kääntämättä työllisyyden parantamiseksi. 1990-luvun puolivälissä tasavallan presidentti Martti Ahtisaari asetti laajapohjaisen työllisyystyöryhmän etsimään keinoja työllisyyden parantamiseksi. Sen työhön osallistui laajasti eri yhteiskunnan toimijoita, ja sen tuloksia otettiin mukaan Lipposen ensimmäisen hallituksen hallitusohjelmaan.Työryhmän henkinen pohjustus ei ollut turha: jos jossakin niin nimenomaan työllisyyden parantamisessa Lipposen hallitukset onnistuivat. Vastaavanlaista työryhmää tarvittaisiin nytkin. Tarvitsemme laajapohjaista yhteistä näkemystä siitä, millä keinoilla saamme uusia työpaikkoja ja miten työ ja sen tekijä voisivat paremmin kohdata.

Toivon, että hallitus ottaisi tästä aloitteesta kopin ja asettaisi uuden työllisyystyöryhmän, jossa olisi laajasti eri tahojen edustus mukana. Mikäli hallitus ei pidä yhteistyötä tärkeänä, toivon, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö voisi osoittaa asiassa johtajuutta ja koota työryhmän. Kysymys on kuitenkin koko Suomen tulevaisuuden kannalta keskeisestä asiasta – työllisyydestä, jonka varassahuolehdimme niin ihmisten osallisuudesta ja perheiden tulotasosta kuin hyvinvointivaltiomme palveluista ja tulonsiirroista.

Urpilainen huolissaan 300 000 työttömästä

- Suomalainen hyvinvointimalli perustuukin työntekoon ja korkeaan työllisyysasteeseen. Valitettavasti meillä on kuitenkin tällä hetkellä noin 300 000 työtöntä. Pitkäaikaisesti vailla työtä olleita on jo melkein puolet heistä. Osittain työttömyyden taustalla on teollisuudessamme tapahtunut rakennemuutos. Nokian myötä elektronikkateollisuus on romahtanut Suomessa, samoin paperi- ja metsäteollisuus on vähentynyt. Toisaalla teknologian kehitys ja digitalisaatio ovat vähentäneet työpaikkoja palvelusektorilla mm. pankeissa, matkatoimistoissa jne. Työmarkkinoiden murros on käynnissä ja näköpiirissä ei ole sen pysähtymistä. Työpaikkoja katoaa mutta onneksi uusia myös syntyy.

- Korkean työttömyyden aikana ei ole viisasta heikentää työttömien mahdollisuuksia opiskeluun tai pääsyä aktiivitoimenpiteisiin. Valitettavasti Sipilän hallitus on kuitenkin tehnyt näin. Samoin viime vaalikaudella luotu nuorisotakuu, jonka vaikutukset näkyivät juuri nuorten pitkäaikaistyöttömyyden torjumisessa, ajettiin Sipilän hallituksen toimesta alas. Niinpä nuorisotyöttömyys onkin kasvanut, ja useampi kuin joka viides alle 25-vuotias poika on koulun ja työpaikan ulkopuolella. Yksi prosenttiyksikkö työllisyysasteessa tarkoittaa 800 miljoonaa euroa julkisessa taloudessa. Meidän onkin välttämätöntä onnistua työllisyysasteen nostamisessa, jotta voimme saada julkisen talouden kuntoon. Se on myös välttämätöntä, jotta ihmiset voivat kokea olevansa mukana yhteiskunnassa.

Lisätietoja: Jutta Urpilainen p. 050 5113059

Uutiset