Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

SDP:N URPILAINEN JA KUMPULA VAATIVAT VANHASELTA AKTIIVISTA HVK-LINJAA

07. kesäkuuta 2007


SDP:n kansanedustajat Jutta Urpilainen ja Miapetra Kumpula-Natri vaativat pääministeri Matti Vanhaselta (kesk) ja Eurooppa-ministeri Astrid Thorsilta (rkp) aktiivista roolia EU:n perustuslakineuvotteluissa.

- Suomi ei saa jäädä EU:n perustuslakikeskustelussa enkelikuoroon. Avoimessa konventissa neuvotellut demokraattiset uudistukset eivät saa nyt
vesittyä suljettujen ovien takana. Edellytämme, että hallitus toimii aktiivisesti eduskunnan hyväksymän
perustuslain tärkeimpien uudistusten säilyttämiseksi, vaativat Urpilainen ja Kumpula.

Urpilainen on SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja ja Kumpula toimii eduskunnan suuressa valiokunnassa ja on Eurooppalainen Suomi ry:n puheenjohtajana.

Puolustaessaan perustuslain demokraattisia uudistuksia Urpilainen ja Kumpula muistuttavat myös Euroopan talous- ja sosiaalikomitean tuoreesta perustuslakikannanotosta (30.5.).

- Suomen on pidettävä huolta, että EU:n kansalaisulottuvuutta vahvistetaan, kuten talous- ja sosiaalikomiteakin on esittänyt. On tärkeää, että Euroopan parlamentin asemaa vahvistetaan, ministerineuvoston avoimuutta lisätään ja EU-kansalaisten aloiteoikeus
otetaan käyttöön. Myös vuoropuhelua kansalaisyhteiskunnan ja työmarkkinajärjestöjen kanssa on EU:ssa vahvistettava.

- Kansallisten parlamenttien asemasta olemme kuitenkin komitean kanssa eri mieltä. Suomen mallin mukainen hallitusten EU-politiikan etukäteisvalvonta tulisi ottaa käyttöön kaikissa jäsenmaissa, mutta ministerineuvoston päätösten "jälkikäteiskontrolli" läheisyysperiaatteeseen vedoten ei kuulu toimivaan demokratiaan, toteavat Urpilainen ja Kumpula.

Uutiset