Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

SDP:N URPILAINEN: LANKISEN EHDOTTAMAT UUDISTUKSET ROMUTTAMASSA TASA-ARVOISTA KOULUTUSPOLITIIKKAA

23. lokakuuta 2007

SDP:n Urpilainen: Lankisen ehdottamat uudistukset romuttamassa tasa-arvoista koulutuspolitiikkaa

SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jutta Urpilaisen mielestä Opetushallituksen roolia uudistettaessa on pidettävä koulutuksen tasa-arvosta kiinni. Selvitysmies Timo Lankinen (kok.) luovutti tänään selvityksen Opetushallituksen asemasta ja tulevaisuuden näkymistä opetusministeri Sari Sarkomaalle.

Lankisen selvityksessä esitetään, että Opetushallitusta kehitetään koulutuksen toimeenpano- ja valvojaorganisaatioksi. Selvityksessä myös esitetään monia koulutuspoliittisia uudistuksia, jotka tarkoittaisivat paluuta menneisyyden koulutuspolitiikkaan. Lankisen selvitys heikentää Opetushallituksen roolia koulutuksen kehittäjänä mm. rajaamalla merkittävästi kehittämishankkeiden määrää, keskittämällä normiantovaltaa ministerille ja siirtämällä arviointitoiminta erilliselle organisaatiolle. Opetussuunnitelmien ja tutkintojen perusteista päättämisen siirtäminen opetusministeriöön keskittää vallankäyttöä liiaksi yksiin käsiin eli istuvalle ministerille.

Urpilainen suhtautuu epäillen suunnitelmaan vähentää normatiivista ohjauksen tasoja. Myös rahoitusohjauksen uudistamiseen ja tuloksellisuusrahoituksen lisäämiseen peruskoulun jälkeisessä opetuksessa Urpilainen suhtautuu varauksellisesti.

- Normatiivisella ohjauksella on turvattu kansallisesti tasa-arvoinen koulutusjärjestlmä. Sillä on saatu saatu hyviä tuloksia aikaiseksi kaikilla koulutusasteilla ja se viime kädessä turvaa oppilaiden ja opiskelijoiden yhdenvertaisen kohtelun eri puolilla maata. Koulutuksen tasa-arvosta ei tule luopua. Tarvitaan valtakunnallista ohjausta ja kaikille yhteisiä velvoitteita, jotta koulutuksen laatu voidaan pitää korkealla tasolla ympäri Suomen. Tuloksellisuusrahoitusta voidaan lisätä perusopetuksen jälkeisessä koulutuksessa vain, jos koko koulutusjärjestelmän rahoitus on riittävällä tasolla. Riittämättömien resurssien jakaminen tuloksellisuusmittareiden perusteella johtaa nopeasti koulutuksen laadun heikkenemiseen valtakunnallisesti, toteaa Urpilainen.

Urpilaisen mielestä Opetushallituksen rooliin ehdotetaan niin suuria muutoksia, että uudistuksista tulee keskustella ensin eduskunnassa.

- Pitää käydä kokonaisvaltainen keskustelu koulutuksen ohjaus- ja arviointijärjestelmän tulevaisuudesta. Eduskunta edellytti viime kaudella hallitusta valmistelemaan koulutusta koskettavat säännösmuutokset siten, että eduskunta saa joka toinen vuosi käsiteltäväkseen koulutuksen arviointiraportin. Eduskunnan tehtävänä on valvoa koulutuksen tasa-arvon toteutumista valtakunnallisesti. Ehdotan että ohjaus- ja arviointijärjestelmän uudistaminen tuodaan eduskunnan arvioitavaksi.

Lisätietoja: SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jutta Urpilainen p. 050 511 3059

Uutiset